Inversió de 150 milions a la xarxa d’aigua
La nova ATLL modernitzarà les instal·lacions en els pròxims quatre anys
El nou ens públic d’abastament d’aigua, ATLL, invertirà en els pròxims quatre anys 150 milions d’euros per modernitzar i millorar les instal·lacions. La inversió té com a finalitat garantir la qualitat de l’aigua que es proveeix a 5 milions d’habitants de l’àrea metropolitana de Barcelona.
Dels 150 milions previstos fins a l’any 2023, 15 corresponen a actuacions que ja estan en curs i 22,2 milions s’executaran durant aquest any. En total, la inversió es destinarà a 174 actuacions de millora i una gran part procediran completament del cobrament de la tarifa de l’aigua. Entre aquestes, destaquen els 14,7 milions que es destinaran a la potabilitzadora del Llobregat, situada a Abrera, i els 16 milions a la potabilitzadora del Ter, a Cardedeu, i que serà la primera fase d’un projecte pressupostat en 100 milions d’euros.
Les inversions també serviran, entre d’altres, per iniciar l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, a Blanes, per adequar les instal·lacions d’ATLL o per desplegar un nou pla de sostenibilitat que incorpora la construcció de parcs fotovoltaics per a autoconsum i aprofitament hidroelèctrics.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va destacar que s’ha doblat la quantitat invertida pels anteriors gestors. Calvet va assegurar que aquesta inversió és deguda “a la voluntat de tenir una xarxa de qualitat” i que, per aquest motiu, es preveu la col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua per poder seguir augmentant les inversions.
La privatització de l’ATLL segueix als jutjats
Nou anys després que l’executiu liderat per Artur Mas decidís privatitzar l’empresa d’abastament d’aigua ATLL, la concessió continua en la via judicial. Un cop adjudicada la concessió, Agbar la va recórrer en contra a l’organisme administratiu de recursos contractuals, que va donar-li la raó. Tot i això, la Generalitat va seguir endavant i el procés va passar a la via judicial. Els tribunals van resoldre que s’havia d’anul·lar la concessió i la Generalitat va decidir recuperar-ne la titularitat, que es va acabar fent efectiva el mes de març passat. No obstant això, Acciona considera que la compensació atorgada per la Generalitat pel trencament del contracte no és suficient, i la batalla judicial persisteix.