Vinyes rere el bosc
El consorci del parc de Collserola i els ajuntaments de Sant Cugat i Cerdanyola donen a conèixer el passat agrícola de Collserola amb l'objectiu de crear una xarxa de productors estables a la serra
El vi Collserola ja existeix però es reserva per a les grans ocasions, com ara la d'ahir; la presentació de la segona edició del projecte La vinya i el vi a Collserola, un conjunt d'actes que es portaran a terme als municipis de Cerdanyola i Sant Cugat del Vallès amb l'objectiu de donar a conèixer el passat agrícola de la serra de Collserola.
A peu de la masia de can Coll, un vast conreu de ceps ja alerten el visitant que dins la serra alguna cosa es mou. Dels ceps plantats a can Coll surten uns 600 quilos de raïm que s'espremen per fer vi i vinagres aromatitzats. Més al sud-oest, a la zona de can Calopa, al terme de Barcelona, una segona vinya permet gaudir, ara sí, d'un bon vi, el Collserola, gràcies a la gestió que porta a terme la cooperativa L'Olivera de Vallbona de les Monges, dedicada a la inserció laboral de persones discapacitades. Totes dues vinyes de moment tenen, la primera, una funció pedagògica, ja que a can Coll són molts els escolars que aprenen les feines del camp, i, la segona, una funció social, ja que a més de tirar endavant l'explotació agrícola també es fa càrrec de la tutela de les persones acollides que treballaran a la vinya. En tots dos casos, el vi no es comercialitza, però el vi Collserola és molt bo.
Aquestes dues vinyes només són una petita mostra del passat agrícola de la serra de Collserola, però l'objectiu és estendre el projecte a tots els municipis que comparteixen territori de la serra de Collserola. Així ho va avançar ahir la cap de servei d'ús públic, difusió i educació ambiental del consorci del parc de Collserola, Isabel Raventós. «El nostre objectiu és poder crear una xarxa de municipis de petits productors perquè no arribin a abandonar mai aquesta activitat dins el parc», assenyalava.
En aquest sentit, des del consorci ja s'han iniciat converses amb diversos propietaris i arrendataris d'algunes masies que hi ha dins el parc. La iniciativa, però, també resta en espera de la declaració del parc natural de Collserola i del futur pla d'usos a la zona, i també de les partides econòmiques que aporti cada administració, inclosa la Generalitat, per acabar de donar embranzida al projecte de la xarxa de productors.
No obstant això, el més important ara és donar a conèixer aquest passat agrícola de la serra i la segona edició del projecte La vinya i el vi a Collserola té aquest any la participació de l'Ajuntament de Sant Cugat, que conjuntament amb el de Cerdanyola i el consorci han organitzat activitats a l'entorn del conreu de la vinya. La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Cerdanyola, Consol Pla, destacava l'acceptació que entre la ciutadania ja va tenir la primera edició del projecte. El regidor de Cultura a Sant Cugat, Xavier Escura, assenyalava que «la vinya ajuda a vertebrar la història a l'entorn de Collserola» i recordava que només el monestir tenia set parròquies dedicades al conreu.
El primer acte del projecte començarà el dia 9 de maig amb una visita a la vinya i a les antigues dependències de la masia de can Coll. El dia 30, al museu de Ca n'Ortadó, també a Cerdanyola, es farà un recital de poesia bàquica i música antiga i una xerrada sobre vins catalans. El 6 de juny, al Museu de Sant Cugat, es faran dues activitats Què bevien els monjos, que inclou un tast de piment i una gimcana infantil pels exteriors del monestir sota el títol Ser un bon pagès.
El vi de Barcelona
Can Calopa és una finca agrícola situada al sector oest de Collserola. Té 104 hectàrees i és propietat de l'Ajuntament de Barcelona. L'any 2000, l'exalcalde Joan Clos va decidir dedicar la finca al conreu i fer un vi exclusiu. El projecte, per un excés de protagonisme de l'alcalde, no va començar gaire bé i va rebre moltes crítiques. Ara, ja fa set anys que d'aquestes vinyes surt un bon vi i el projecte està perfectament encarrilat i compleix, a més a més, una tasca social.