La frontera del Papagai
La municipalització d'una urbanització entre la Bisbal del Penedès i Sant Jaume dels Domenys provoca discrepàncies entre els ajuntaments pels límits dels termes. Una de les poblacions demanarà la intervenció de la Generalitat
De vegades, les urbanitzacions es construeixen sense tenir en compte les fronteres entre municipis. Aquest és el cas del Papagai, a cavall entre Sant Jaume dels Domenys i la Bisbal del Penedès, on aquesta condició ha passat de ser anecdòtica a provocar entrebancs a l'hora d'aconseguir que la urbanització es municipalitzi, és a dir, que passi de ser privada a dependre completament dels ajuntaments. Les negociacions de la cessió de la urbanització amb l'Associació de Propietaris del Papagai (que ja ha passat per una dura lluita interna) s'han vist ara entorpides, en part, per una finca, propietat de l'entitat, que hi té el seu local, i que tots dos municipis consideren en el seu terme. Mentre que és Sant Jaume dels Domenys qui cobra els impostos corresponents, els mapes de l'Institut Cartogràfic pinten la línia divisòria al mig de la parcel·la. La controvèrsia ha fet que la cessió dels serveis continuï sense fer-se tot i haver passat ja la data fixada pel canvi, el passat 1 d'abril.
Concessió disputada
La voluntat de l'Associació de Propietaris és que, a canvi de la cessió de la finca a l'Ajuntament corresponent, aquest li permeti fer-ne ús a través d'una concessió. «Hi hem invertit 60.000 euros en els darrers anys per adequar-la, i ja que la cedim gratuïtament, volem continuar fent-la servir», explica el president de l'entitat, José Luis Pérez. Per a l'associació, la municipalització dels serveis és important ja que els conflictes interns dels darrers anys, han fet que el 40% dels veïns deixin de pagar les quotes corresponents i, per tant, s'hagi acumulat un deute pendent de pagament a les companyies de 430.000 euros.
L'Ajuntament de la Bisbal, però, s'ha negat a acceptar aquestes condicions, que considera fora de la legalitat, i adverteix que l'espai ha de ser per a «tots els veïns», segons l'alcalde, Josep Puigibet. El batlle adverteix que els serveis «estan en mal estat» i que acceptar-ne la cessió «és un favor, i no s'han de donar compensacions». Per tant, el municipi rebutja reprendre les negociacions. «Tenim les actes de cessió preparades i, si el president no les signa, passarem a fer-nos-en càrrec de facto, perquè la llei ens ho permet», diu. A la cessió també hi entraria la titularitat de la polèmica finca.
Però mentre que al municipi bisbalenc consideren fora de dubte que «el 90%» de la finca està en el seu terme, a Sant Jaume no ho veuen tan clar, i tenen previst demanar a la Generalitat que aclareixi quina és la frontera oficial entre els dos municipis. «No és l'Ajuntament qui ha de canviar això, sinó un altre estament», va afirmar l'alcalde, Martí Ventura. El consistori domenyenc sí que ha continuat les negociacions amb l'associació, i tenen previst arribar a un acord en breu, tot i que deixant de banda la polèmica finca en espera d'una resolució oficial.
Tots dos ajuntaments, però, sí que coincideixen en una cosa: la municipalització serà clau per retornar la «pau social» al Papagai, molt perjudicat per les lluites internes.
Pugna interna
L'Associació de Propietaris ha viscut des de l'any 2006 una pugna interna amb la coexistència virtual de dues juntes i dos presidents. La passada tardor, els jutjats van tancar el conflicte en reconèixer com a únic president Pérez, fet que va permetre posar en marxa la municipalització. L'actual junta, a més, té en marxa tot un seguit de processos judicials contra l'altre president en litigi, Manuel Marín, a qui acusen d'haver-se quedat una finca propietat de l'entitat, d'apropiació indeguda de diners i d'altres irregularitats durant la seva gestió.