L'Espluga redefineix la seva fesomia

La creació de la Ruta dels Templers i Hospitalers, amb un cost de dos milions, té per objectiu recuperar el nucli històric com a espai visitable

Amb el 10% de la feina feta –museïtzació de la fassina, antiga destil·leria d'alcohol, i la primera fase de soterrament de contenidors al carrer de Sant Miquel–, el municipi de l'Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà, afronta al mes de maig dos dels projectes més destacats inclosos a dins el pla de millora integral del nucli històric.

Actualment ja es treballa en l'arranjament de la plaça i carrer d'en Canós i estan a punt de començar les obres del projecte d'urbanització i enjardinament del Freginal com a zona verda i habilitació d'un espai interpretatiu del neolític de la cova de la Font Major, amb un pressupost de gairebé 700.00 euros. Aquesta actuació també té com a objectiu l'arranjament i equipament, de manera adequada, dels terrenys del turó perquè esdevinguin una zona verda municipal que millori l'entorn, la qualitat de vida dels veïns i complementi i llueixi l'espai patrimonial entre el nucli antic i la cova. A més, tot i que a fora de l'àmbit de la llei de barris, també es crearà un assentament neolític experimental en l'espai que hi ha a l'entrada de la cova de la Font Major.

Reforma de carrers

En breu, també es posaran a licitació alguns projectes de renovació de diversos serveis urbans a la part oriental del nucli històric i la renovació de la pavimentació, recuperació d'edificis i definició de la Ruta dels Templers i Hospitalers al nucli històric, que té un pressupost de dos milions d'euros i esdevindrà l'actuació més important al municipi en l'àmbit de la llei de barris. A més de la recuperació dels edificis situats als carrers Castell, 48, Penitents, 24, Templaris, 7 i Mig, 68, i la renovació de la pavimentació –en què es farà servir el model de llambordes i pedra que presenten els carrers de la Font i Major–, els carrers que concretament s'arranjaran seran Abadia, Castell, Calvari, Mig, Templers, Bellavista, Penitents, Ametllers i Ponç Hug de Cervera. Pel que fa a la renovació dels serveis, es farà en més de 4.600 m², i la creació de la ruta, que recorrerà els carrers antics de la zona del Capuig i el Castell, inclourà un total de dinous punts d'aturada.

Tots dos projectes suposen més del 50% de les actuacions previstes, per la qual cosa el 2010/2011 es podria assolir aproximadament el 80% del total previst a dins del pla de barris. El desenvolupament permetrà recuperar un espai que s'ha degradat amb els anys i fer visible l'encant del centre històric com a punt d'interès turístic.

La revitalització del nucli antic, segons l'alcalde, David Rovira, ha estat l'objectiu fonamental del mandat actual i també de la legislatura anterior. L'Ajuntament hi va creure, i va apostar per l'adquisició d'immobles al nucli antic. «La llei de barris ens ha vingut com l'anell al dit i les actuacions previstes incideixen de manera positiva perquè recuperen un espai que té un principi de despoblament.»

Enguany, s'ha obert la segona convocatòria d'ajuts per l'atorgament de subvencions per a la rehabilitació d'immobles. A la primera, el 2009, segons Esther Dobaño, tècnica de la llei de barris, «s'hi van presentar gairebé una trentena de sol·licituds i es preveu que en les dues convocatòries que hi haurà enguany s'aconsegueixi el mateix resultat». Pel que fa als ajuts dels comerços situats a dins de la zona de la llei de barris, alguns botiguers opinen que són molt pocs els que s'hi poden acollir, ja que en aquests carrers hi ha molt pocs comerços, exceptuant la plaça de la Vila i la de l'Església. A més, es queixen que la inversió mínima sigui de 10.000 euros i que aquests només es puguin destinar a obres i que no incloguin altres temes com ara el canvi de mobiliari i de maquinària.

ANUAR IMLAHI

«Ja hem fet un pas endavant»

C.G
La nova llei de barris té com a principal objectiu la recuperació del nucli antic. La creació de la ruta templera, en què pot beneficiar?
–«Evidentment, qualsevol reclam turístic és bo pel poble, fins ara tot estava centrat a les afores de la població, de manera que el turisme ni entrava a la vila. La creació de la ruta templera farà que hi hagi més moviment de persones a l'interior del poble».
–Des del punt de vista comercial, el nucli històric rehabilitat pot ser un pol d'atracció?
–«El problema principal és que no tenim cap eix comercial clarament definit, i això, agreujat amb el problema de l'aparcament, fa que aquest eix s'estigui desplaçant del centre de la vila cap al carrer Lluís Carulla i el Casal. Així doncs, creiem que aquest centre històric serà una activitat complementària. Desplaçar l'eix comercial cap al nucli antic serà difícil per un tema logístic».
–Troba adequades les actuacions per a la dinamització del comerç?
–«El nostre parer és que calen mesures més directes per a l'obertura de nous comerços, ja que totes les botigues que es tanquen no es tornen a obrir i ens estem quedant cada cop amb menys botigues, la qual cosa fa perdre valor afegit. La llei de barris és positiva, però caldran moltes més mesures per reactivar el comerç; ja hem fet un pas endavant».