La Garrotxa produeix un 5% menys de residus i els selecciona més

El Sigma presenta la memòria, que també recull les millores en el cicle de l'aigua

La millora de la gestió dels residus, a càrrec del Consorci de Salut Pública i Medi Ambient, s'atribueix a les campanyes de prevenció de residus que s'han dut a terme i a les accions per donar a conèixer a la població els municipis on, a partir d'aquest 2010, s'ha començat a fer el desplegament de recollida de matèria orgànica. D'acord amb el programa de gestió de residus municipals de la Garrotxa, que és un dels aspectes de la memòria que el Sigma ha presentat, la recollida selectiva de matèria orgànica s'ha implantat aquest 2010 a Sant Joan les Fonts i Castellfollit de la Roca, i durant el febrer també ha arribat a la Vall d'en Bas, la Vall de Bianya i les Preses. En el cas concret de la Vall d'en Bas, afecta Sant Esteve d'en Bas i el sector del Verntallat, i pel que fa a la Vall de Bianya la recollida es fa als nuclis de la Canya, Llocalou i Hostalnou.

Quant al cicle de l'aigua, s'ha millorat el sanejament comarcal amb la construcció de la depuradora de la Vall del Llierca, que depura les aigües d'Argelaguer, Sant Jaume de Llierca, el barri de la Cometa de Montagut i Oix i aviat de Tortellà. També s'ha posat en marxa la nova planta de Sant Esteve de Llémena, que depura les aigües d'aquest nucli i garanteix la qualitat de la capçalera de la riera del Llémena.

S'han dut a terme actuacions de neteja, manteniment i millora de les lleres dels rius de manera més intensiva que altres anys, per pal·liar tant com fos possible els efectes de la nevada del dia de Sant Esteve del 2008 (140.000 euros).

Els controls de qualitat aplicats des del Sigma a les aigües que corren pels rius han determinat que el 95% dels punts amb aigua tenen aigües netes o molt netes.

Pel que fa a emergències, en la memòria es destaca la gestió d'un projecte Feder per un valor de 460.000 euros per a l'acabament de la redacció dels plans d'emergència i protecció civil, amb els plans Neucat dels municipis que en necessiten, entre altres aspectes.

MATÈRIA ORGÀNICA

Olot
31% del total
Sant Joan les Fonts, Castellfollit i les Preses
25%
Besalú i Santa Pau
Entre el 35% i el 41%
Municipis nous
Sant Joan, Castellfollit, la Vall de Bianya, la Vall d'en Bas i les Preses, on ben aviat s'espera que s'arribin a nivells del 25% al 35%
Compostatge casolà
La Vall de Bianya, Santa Pau, Riudaura, Tortellà, Sales de Llierca, Besalú i Maià de Montcal


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.