Reivindicacions històriques de depuradores en via de solució
Els projectes de sanejament aturats per la crisi, ara fa uns deu anys, a poc a poc es reactiven
Actualment, s’està tramitant prop d’un 13% de les actuacions que l’ACA preveu engegar d’aquí al 2027
A partir del 2021 s’iniciarà la tercera fase de planificació
Ara fa uns deu anys, la crisi econòmica va aturar en sec una sèrie de projectes de depuradores a molts municipis del territori gironí. Aquells projectes, que en alguns casos ja s’havien començat a planificar, havien quedat en calaixos i la represa d’activitat i de planificació d’infraestructures obre, ara, la porta perquè es desencallin algunes d’aquestes reivindicacions històriques, com ara a Vilanova de la Muga (vegeu requadre).
Passos per prioritats
Segons fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), actualment, hi ha en curs 35 actuacions en l’àmbit de sanejament a les comarques de Girona, en fases diverses de tramitació de projecte o de l’obra (gràfic adjunt). Les actuacions llistades són les que han estat programades en el segon cicle de planificació (2016-2021) i algunes de les que ja estan pensades per al pla següent (2022-2027) i que es consideren prioritàries. Aquestes actuacions consisteixen tant en millores o actualitzacions d’instal·lacions existents com en projecció de nous equipaments.
A partir del 2022, però, hi ha moltes més actuacions previstes per l’ACA (unes 246) en el conjunt de les comarques de Girona i per a què no s’han iniciat encara els tràmits. L’objectiu és que a final del 2027 tota la població de la demarcació estigui equipada d’infraestructures de sanejament. Per aconseguir-ho, l’ACA contempla un total de 281 actuacions, incloent-hi les 35 (prop del 13%) que s’estan tramitant actualment.
En el tercer tram de planificació, que es preveu iniciar a partir del 2021, hi ha el gros de petits municipis que segueixen sense depuradora, com ara Albanyà i Sant Llorenç de la Muga. Amb dades del 2017, però, les fonts de l’ACA recalquen que els nuclis pendents de tenir depuradora només representen, a hores d’ara, un 8% de la població total de la demarcació. Segons aquestes mateixes dades, hi ha actualment unes 125 estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) actives a la demarcació de Girona, que garanteixen el sanejament a més del 92% de la població gironina. Per apropar-se al 100% desitjable, i confiant que les previsions es compleixin, la línia de meta està fixada el 2027.
LES XIFRES
Projecte a Pau i obres properes a Maçanet de Cabrenys
El municipi de Pau és un altre dels municipis de l’Alt Empordà on la construcció de la futura depuradora està a punt de desencallar-se. És un cas emblemàtic per la situació del municipi en una àrea d’alt valor mediambiental –entre els parcs naturals del Cap de Creus i dels Aiguamolls de l’Empordà– i que només disposa, a hores d’ara, d’un decantador concebut als anys setanta i que ha quedat obsolet. La redacció del projecte es va adjudicar el passat mes de juliol per un import de 92.932 euros i actualment està en curs. El cas de Pau és també un exemple clar del retard que han anat acumulant aquestes infraestructures en molt municipis. L’actual alcalde, Pere Maluquer, explica que, el 2002, el projecte de depuradora de Pau era en la llista dels equipaments projectats. El 2008, es va reprogramar, però ja havia arribat la crisi econòmica i va quedar aparcat. Ara, amb la redacció del projecte en curs, l’alcalde confia que la fase constructiva pugui ser una realitat en el termini dels dos propers anys. De fet, la depuradora de Pau i els Olivars de Pau és un dels projectes que es contemplen en la programació 2016-2021.
En aquest mateix cicle, a Maçanet de Cabrenys el projecte de depuradora ja està més avançat: el projecte es va posar a exposició pública a final del 2018 i la previsió és que les obres de construcció haurien de començar d’aquí a final d’aquest 2019. És un dels municipis situats a la part alta de la conca de la Muga, de què les aigües s’escorren cap a l’embassament de Darnius-Boadella.
Nova línia d’ajuts per a l’abastament
Al marge de la planificació d’obres de sanejament, l’ACA ha obert, a principi d’octubre, la convocatòria d’una línia d’ajuts per millorar el subministrament d’aigua potable als municipis que tenen problemes de garantia.
La dotació global és de 15 milions d’euros i els ajuntaments que vulguin optar-hi per fer inversions d’abastament en alta tenen un termini de dos mesos per presentar-s’hi.
El projecte a Vilanova de la Muga es desencalla
L’Agència Catalana de l’Aigua posa a concurs la redacció del projecte de sanejament i depuració d’aquest nucli del municipi de Peralada
“És una excel·lent notícia perquè es tracta d’una reivindicació històrica del poble”, diu l’alcalde del municipi de Peralada, Pere Torrent. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a concurs aquesta setmana la redacció del projecte de sanejament i depuració del nucli de Vilanova de Muga. El servei es posa a licitació per un import de 116.328,97 euros (IVA inclòs). Per a un nucli sense depuradora com aquest només és un primer pas, ja que, en aquesta fase, es tracta de definir on, com i a quin cost s’haurà de construir el nou sistema de sanejament.
El plec de clàusules del concurs especifica que també s’hauran d’estudiar les diferents alternatives possibles, com ara connectar el nucli de Vilanova de la Muga a l’estació de depuració de les aigües residuals de Peralada o plantejar un sistema de depuració propi. De fet, l’any 2010 es va plantejar la viabilitat de connectar les aigües residuals de Vilanova de la Muga a una depuradora comarcal ubicada en aquesta àrea però el projecte no es va concretar.
Sigui quina sigui la solució escollida i tot i que falti molt perquè es concreti el nou equipament, la sortida a licitació de la redacció del projecte és un pas que esperen amb candeletes tots els alcaldes que reclamen una depuradora.
En el cas de Vilanova de la Muga, el gros de població atesa podria semblar que no fos gaire significatiu –entre 250 i 300 persones–, però no deixa de ser important per l’impacte que el sanejament d’aigües residuals té en el conjunt del territori. En primer lloc, per la ubicació del nucli en una zona sensible des del punt de vista mediambiental. En aquest cas, sense equipament de sanejament les aigües residuals es poden acabar escolant cap als estanys del parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà, una de les joies que es promouen des del punt de vista turístic a les comarques de Girona.