Medi Ambient construeix un tancat als Ports per preservar la cabra salvatge
És una mesura per prevenir el contagi de sarna sarcòptica i servirà també per estudiar l'espècie
El 2002 van sonar totes les alarmes a la reserva nacional de caça dels Ports de Tortosa-Beseit quan es va detectar un brot de sarna sarcòptica a la reserva nacional de la Muela de Cortes, al País Valencià. Els responsables de la reserva dels Ports van impulsar en aquell moment un pla de treball per evitar un possible contagi a la cabra salvatge dels Ports i poder afrontar-lo si s'arribés a produir. Una de les mesures d'aquest pla, a més d'eliminar els exemplars sospitosos o tractar les ramaderies domèstiques, va ser habilitar un tancat cinegètic per preservar l'espècie en cas que aquesta malaltia afectés les cabres del massís. Vuit anys després aquest tancat ja és operatiu i en les últimes setmanes s'hi han introduït una vintena d'exemplars: set mascles, deu femelles i tres cries. La idea és mantenir aïllats un grup d'exemplars per poder repoblar els Ports en cas de contagi. Així, el tancat, que s'ha construït a la partida del Clot de l'Hospital, al terme de Mas de Barberans, consta d'una doble tanca de 2.294 metres de perímetre i 2,4 metres d'altura per evitar tant que surtin els animals de dins com que n'entren de fora. «El contagi sempre és a través del contacte entre animals», va explicar Xavier Oliver, tècnic de la reserva nacional de caça. En total, el tancat cinegètic consta de 17 hectàrees i ha tingut un cost de 700.000 euros, finançats íntegrament pel Departament de Medi Ambient. A dins el tancat s'han habilitat cinc tancats de quarantena per separar els animals en cas que es posen malalts, i dos més per capturar-los. A més, també s'han instal·lat tres menjadores dins el perímetre i s'ha recuperat l'antic mas de Paraigües com a espai de magatzem. També s'ha construït un observatori pensat per fer activitats d'educació ambiental.
«Als Ports mai hem tingut cap brot de sarna», va remarcar la directora general de Medi Natural, Núria Buenaventura, que ahir va visitar el tancat. En aquest sentit, Buenaventura va remarcar que aquesta instal·lació també serà útil per preservar la cabra del contagi d'altres malalties infeccioses i servirà per estudiar millor i donar a conèixer la cabra salvatge. «Tindre un grup reduït ens permetrà fer un seguiment dels exemplars i estudiar el seu comportament en captivitat, així com conèixer les patologies dominants o per què la seua capacitat per reproduir-se és més baixa que en altres zones», va apuntar el tècnic Xavier Oliver. Per la seua banda, el director territorial de Medi Ambient a l'Ebre, Víctor Gimeno, va assenyalar que en un futur no es descarta introduir en aquesta reserva cinegètica altres espècies del territori o de fora amb l'objectiu de reintroduir-les als Ports.
Actualment a la reserva nacional de caça dels Ports de Tortosa-Beseit hi ha una població estable d'uns 3.600 exemplars de cabra salvatge i 2.000 més que habiten a la perifèria.