MEDI AMBIENT
Implicats amb el medi ambient
La Xarxa per a la Conservació de la Natura aplega una vuitantena d’entitats de Catalunya
Nascuda aquest any de la fusió de dues plataformes, vol ser l’aparador de la tasca que desenvolupa el tercer sector ambiental i reivindicar-la
La situació d’emergència climàtica ocupa des de fa temps les primeres planes dels mitjans de comunicació i fa créixer la consciència de la població, sobretot dels més joves, que veuen com l’escalfament global amenaça el seu futur. Passar de la indignació a l’activisme és possible. De fet, a Catalunya des de fa dècades hi ha entitats que hi treballen. Per donar visibilitat a tota aquesta tasca, s’ha creat la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), que aplega 160 organitzacions que es dediquen a la preservació del medi ambient des de diferents àmbits que van de la millora de la biodiversitat a la promoció de nous hàbits de consum passant per la lluita contra projectes urbanístics que posen en risc la preservació d’espais naturals.
La XCN ha servit per fusionar dues plataformes independents, la Xarxa de Custòdia del Territori, creada l’any 2003, i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya, que data del 2006. La coordinadora de la nova xarxa, Sandra Carrera, explica que la seva creació “ha donat una nova dimensió al tercer sector ambiental” i serveix per reivindicar i interconnectar totes les entitats que treballen en aquest àmbit amb dues eines fonamentals: la custòdia del territori i el voluntariat ambiental.
Dintre de la XCN, hi ha una vuitantena d’entitats ambientals però també s’hi troben centres de recerca, consorcis públics i fundacions. A hores d’ara, la xarxa aplega prop del 90% de les entitats ambientals que hi ha a Catalunya. L’objectiu, segons Carrera, és fer un treball en xarxa força innovador que els ha portat a ser referents a Europa, on en molts països el model és el d’entitats ambientals molt grans. “La realitat catalana en l’àmbit de l’associacionisme fa que hi hagi moltes entitats petites que fan molta feina però tenen pocs recursos”, assegura la coordinadora de la XCN. Per això, remarca la importància de poder treballar en xarxa. “Les entitats coneixen molt bé el territori on treballen, què cal fer i, a més, tenen poder de mobilització” en un territori com el català amb una biodiversitat excepcional, on està representat el 40% del total de la biodiversitat europea.
Tenir veu pròpia
La xarxa vol ser la veu del tercer sector ambiental. Per això, promou el treball en xarxa entre les entitats, defineix estratègies d’incidència en les polítiques públiques que afecten la conservació del patrimoni natural i desenvolupa eines per millorar la conservació civicoprivada de la natura i accions per dotar el voluntariat ambiental d’una visibilitat pròpia i d’una millor gestió des de les entitats. Des de la XCN reclamen poder fer una tasca fiscalitzadora de la gestió dels recursos públics que es destinen a aquest àmbit. En aquest sentit, volen tenir un paper destacat en la nova agència catalana de protecció de patrimoni natural, que està previst crear en breu i que es finançarà a través de les aportacions obtingudes per l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles, que es començarà a recaptar l’any vinent.
“Les entitats poden jugar un rol actiu en la cogestió d’espais naturals i per això cal que tinguin recursos i suport per professionalitzar els seus integrants”, manté Sandra Carrera, que hi afegeix que cal reivindicar la capacitat de mobilització de les associacions i d’empoderament de la població i de la seva implicació en la conservació de la natura.
La xarxa ha posat en marxa recentment el portal del voluntariat ambiental. El web Voluntariatambiental.cat recull més de 200 propostes d’activitats participatives que les entitats organitzen per tot el territori i els dona visibilitat.
Projecte per al 2020
Des de la XCN ja treballen en la pròxima edició de la Ultra Clean Marathon, que organitzen conjuntament amb l’Agència de Residus de Catalunya. En l’edició d’enguany, que es va fer al maig, es van recollir gairebé 3 tones de residus amb la participació de 4.000 persones a peu, en bicicleta i per mar en set etapes per tot el territori català. L’any vinent es vol canviar de format i fer-la coincidir amb el Dia Mundial del Medi Ambient, el 6 de juny, i concentrar-la en una activitat d’una sola jornada per fer convergir els esforços de tots els participants. A més, es vol que les aportacions que fan els equips de voluntaris a les entitats ambientals per inscriure’s en la Ultra Clean Marathon quedin més visibilitzades. Sandra Carrera reconeix que el finançament és un dels punts febles de les entitats de la xarxa: “Moltes depenen de recursos públics i les línies de subvencions són esporàdiques, fet que les posa al límit de la desaparició.” I hi afegeix que encara hi ha poc hàbit de donacions a les entitats ambientals: “Molts pensen que això és feina de les administracions.”
LES XIFRES
Degans del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre
Després de 34 anys d’activitat en defensa del patrimoni natural, en especial el de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre, el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (Gepec-EdC) ha rebut un reconeixement a la seva trajectòria amb el premi Medi Ambient 2019, que atorga la Generalitat. El seu president, Xavier Jiménez, destaca la feina feta per l’entitat, tant la millora d’hàbitats naturals i espècies amenaçades com la tasca d’educació ambiental dels més joves, que mouen centenars d’escolars que fan activitats al voltant de la natura. El treball en xarxa amb altres entitats, explica, els permet optimitzar esforços i la xarxa serveix per fer d’altaveu a les seves accions amb voluntariat.
Reforestar i recollir brossa per conscienciar
Lleida va veure néixer ara fa un any Osmon, l’Organització Social pel Món, formada per un grup de persones amb consciència ambiental preocupades per la desforestació i l’increment de residus al medi natural, que, segons el seu president, Miquel Gimeno, fa que el ritme de destrucció del planeta sigui superior al de regeneració. Les seves accions s’han centrat en la plantada d’arbres en zones reforestables de Ponent i accions puntuals de recollida de brossa en espais emblemàtics com ara la Seu Vella i el parc de la Mitjana. Pertànyer a la XCN els serveix per “donar credibilitat” a les seves accions.
De l’ecologisme a la defensa del territori
L’entitat gironina Iaeden es va crear l’any 1980 amb la voluntat de protegir el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i posteriorment va sumar a les seves accions la reivindicació de protecció del cap de Creus i de l’Albera. Des de l’estiu del 2002 també es mobilitza per a la defensa del territori i impulsa la Plataforma Salvem l’Empordà. A partir d’aquell moment va començar a sumar persones no estrictament naturalistes ni ecologistes que es van agrupar per defensar la comarca d’un model de creixement urbanístic desorbitat, gens sostenible ni respectuós amb l’entorn.
Treballant per les espècies de fauna amenaçades
L’associació Paisatges Vius, creada l’any 2010, treballa en projectes de protecció d’espècies amenaçades, com ara el samaruc, el gall fer, el xoriguer petit i el cranc de riu. Des de la seva fundació, forma part de la Xarxa per a la Conservació de la Natura. El seu director, Guillem Mas, explica que els serveix per donar-se a conèixer, tenir suport a la gestió i difondre les activitats de voluntariat que organitzen. L’entitat mou un centenar de voluntaris en les diferents accions que promouen al territori. Mas creu que, tot i el creixement de la consciència ambiental associada al context d’emergència climàtica, l’àmbit de la conservació de la natura i les espècies amenaçades és encara molt desconegut per al públic en general.