Platges i ports, els més malmesos
El temporal engoleix platges i passejos arreu del país i deixa una imatge insòlita, amb carrers plens d’escuma a Tossa de Mar i Llançà, o el Port d’Aro
L’onatge en molts ports ultrapassa els dics, que resisteixen, i enfonsa algunes petites embarcacions
El temporal s’ha deixat notar, al marge del fort vent, les precipitacions acumulades i la neu, amb una duresa especial a primera línia de tot el litoral català. I amb permís de la històrica llevantada del Sant Esteve del 2008, que va provocar víctimes a Sant Andreu de Llavaneres i Barcelona, i gravíssims estralls al port de Blanes i passejos marítims, baixos i locals de la Costa Brava, són molts els que no recorden un episodi d’onatge tan fort i amb un impacte generalitzat i simultani des de Portbou fins a les Cases d’Alcanar.
Els dics dels ports, aquest cop, han resistit l’embat de les onades, tot i que no han estat prou alts per contenir els temuts ultrapassaments, que al port del Fòrum de Barcelona i al de l’Escala van arribar a enfonsar algunes embarcacions.
L’onatge, però, va provocar destrosses en espigons a Barcelona i altres indrets, i també va sobrepassar els dics de ports com ara a l’Ampolla i l’Ametlla de Mar, a les Terres de l’Ebre; a Mataró, i en poblacions gironines com ara Blanes, Sant Feliu de Guíxols i els ports esportius de Palamós i Platja d’Aro, en aquest darrer cas, amb poques embarcacions amarrades per les obres de reforma. Al port comercial i pesquer de Palamós, amb tota la flota amarrada com a la resta del litoral català, un mercant carregat de biomassa roman a recer en espera de salpar fins que amaini el temporal.
Passejos en estat de setge
El mar embravit també va envair passejos marítims de nord a sud. A l’Escala, l’esquitx de les onades que batien contra els penya-segats de Montgó va fregar edificis construïts desenes de metres amunt, arran de costa. El mar també va negar el passeig marítim de l’Estartit, tallat al trànsit com el vial del Molinet, però amb l’aigua embassada i endinsant-se en baixos i comerços empesa pel vent amb més força que les bombes d’extracció privades. Una veïna, la Raquel, es lamentava en declaracions a l’agència ACN que les inundacions se succeeixen quan hi ha temporal i encara no tenien resposta de l’assegurança al darrer episodi, de fa un parell de mesos.
Més al sud, a Sant Antoni de Calonge i Torre Valentina, el front marítim continuava en estat de setge per l’aigua, restes vegetals i sorra de la platja. Els pitjors desperfectes en terrasses i mobiliari urbà al Baix Empordà es van registrar a Tamariu, Platja d’Aro i la platja guixolenca de Sant Pol, on no recordaven res semblant en dècades, però sense cap dany personal.
Un dels efectes més insòlits, a Tossa de Mar, va ser la invasió d’escuma marina arreu del passeig de Mar i els carrers més propers, un fenomen que també va inundar el port d’Aro i el front marítim de Llançà. Molts dels tossencs recordaven la llevantada del 27 de desembre del 2008, ja que els va entrar sorra als restaurants i hotels de primera línia i a les botigues de carrers adjacents, i l’episodi va tenir com a conseqüència “portes trencades i entrada d’aigua”, deia el president dels comerciants de Tossa, Toni Martínez.
Una vintena de restaurants i botigues de primera línia i carrers adjacents es van veure afectats pel temporal. Martínez va recordar que a la matinada “hi havia dos metres d’escuma als carrers”. Els empleats dels negocis treien com podien el líquid amb escuma i estaven pendents ahir a la tarda que no empitjorés el temps.
Zona catastròfica?
La zona afectada va incloure, entre d’altres, el passeig del Mar, el carrer Socors (que és paral·lel al passeig), la plaça d’Espanya i l’avinguda Costa Brava. Els comerciants negocien amb l’Ajuntament que pugui reclamar la declaració de “zona catastròfica”. Molts dels vilatans intentaven contenir l’aigua durant el dia d’ahir fent un mur amb maons a l’entrada del negoci.
El mal temps va provocar que la tornada de la processó del Pelegrí, de Santa Coloma de Farners a Tossa, fos més reduïda. Seguint les recomanacions del govern, van decidir completar el pelegrinatge acompanyats del síndic i dues persones de la seva confiança. Protecció Civil havia informat que no podia garantir la seguretat del seguici del Pelegrí, que va arribar ahir a la tarda, festa local, a la vila.
A Blanes, també es va barrar el pas en altres trams del passeig de s’Abanell, tal com ja es va haver de fer dilluns, a conseqüència de la invasió d’aigua de mar al vial per on circulen els vehicles. Un altre dels accessos que continuen barrats al pas de vehicles és el tram final de l’avinguda Vila de Madrid, a prop dels càmpings, on hi ha molta aigua acumulada, i del delta del riu Tordera. A Lloret de Mar es va tancar la circulació al passeig de la platja Gran i a la platja de Fenals.
Destrosses a Tarragona
Segons va informar l’agència ACN, la Guàrdia Urbana de Tarragona i els Bombers de la Generalitat van haver d’atendre més d’una cinquantena d’incidències a la capital tarragonina, a causa del fort vent provocat pel Glòria a tot el país. Al migdia, la caiguda d’un arbre del Camp de Mart damunt un parell de cotxes aparcats al carrer va deixar destrossat un dels vehicles. I també van caure fanals, pals d’electricitat i teules d’alguns edificis. Els bombers també van haver de retirar unes planxes de grans dimensions que haurien pogut caure a la via pública al polígon de les Gavarres, segons va informar el consistori. A la ciutat continua activat el pla d’actuació municipal en fase d’alerta pel risc de ventades i pel fort onatge.
El pas del temporal Glòria pels municipis costaners del Penedès va provocar que en molts casos els barris marítims hagin quedat negats d’aigua pel fort onatge. A Cubelles (Garraf) i Cunit (Baix Penedès), les onades es van menjar la sorra de la platja i van sobrepassar els murs que la separen del passeig marítim. A Vilanova i la Geltrú, la policia local va informar de la caiguda d’arbres que han tallat la circulació, i a Calafell, al Baix Penedès, alguns usuaris van quedar sense llum i es va suspendre el mercat setmanal. A Sitges van tancar els museus més propers al mar, com el Museu Maricel i el Cau Ferrat, i totes les instal·lacions esportives.
“El pitjor del segle”
A banda de l’afectació al port, es va haver de tancar l’escullera, el moll Adossat, el nou passeig de l’Escullera, la plaça Rosa dels Vents i la platja de Sant Sebastià. En una entrevista a Betevé, el cap del servei de platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Dani Palacios, va assenyalar a Efe que el temporal “és el pitjor des del 2003 i, probablement, del segle”.
En una jornada plena d’incidències, el telèfon d’emergències 112 havia rebut fins a les 14 hores 6.612 trucades per incidents relacionats amb el temporal. La majoria d’avisos provenien del Barcelonès (20,4%) i el Maresme (14%). També destacava el volum de trucades procedents del Vallès Occidental (10,5%) i el Vallès Oriental (7,5%). Per ciutats, el 112 havia rebut 908 trucades des de Barcelona (13,7%), 386 des de Mataró (5,8%), 201 des de Sabadell (3%) i 200 des de Badalona (3%).
LES XIFRES
L’escuma, “un fenomen molt rar”
L’escuma de mar de Tossa (sea foam en anglès) va ser una de les imatges del dia. És un fenomen “molt rar, que se sol originar en mars agitats i que passa rarament”, afirma el biòleg Franz Peters, el cap del Departament de Biologia Marina i Oceanografia de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM).
Peters explica que l’escuma es deu al fet que, “quan agites l’aigua i hi ha bombolles, aquestes bombolles es trenquen. Però quan agites l’aigua i hi ha matèria orgànica, les bombolles es mantenen i no es desfan fins al cap d’unes hores”. La matèria orgànica –continua– podria ser duta pels sediments que hi ha dins l’aigua o per la proliferació d’algues microscòpiques i que també generen matèria. Peters explica que fenòmens com el de Tossa havien passat fa dos anys a Escòcia i també n’hi ha a les platges de Galícia. L’ICM pertany a l’àrea de Recursos Naturals del Consell d’Investigacions Científiques (CSIC), que depèn del Ministeri d’Economia i Competitivitat.
Al migdia, l’ACA ja havia informat que l’agitació de l’aigua provinent de la riera i del mar embravit i la matèria orgànica acumulada havien provocat l’escuma.
Notícies de ...
- Badalona
- Barcelona
- Begur
- Blanes
- Calafell
- Calonge i Sant Antoni
- Castell-Platja d'Aro
- Cunit
- L'Ametlla de Mar
- L'Ampolla
- L'Escala
- Llançà
- Mataró
- Palafrugell
- Palamós
- Portbou
- Sabadell
- Sant Andreu de Llavaneres
- Sant Feliu de Guíxols
- Santa Coloma de Farners
- Tarragona
- Torroella de Montgrí i l'Estartit
- Tossa de Mar