A l’Empordà, un ull al mar i l’altre molt pendent dels rius
La tercera jornada consecutiva de temporal agreuja destrosses en passejos marítims, dics i espigons, al litoral
Les crescudes i desbordaments del Ter i el Fluvià fan tallar vies i alertar alguns pobles
L’Alt i el Baix Empordà es van llevar ahir pendents, a més de les precipitacions de la borrasca, de l’impacte del temporal al litoral i,a l’interior, de l’evolució de cabals als cursos fluvials. El Ter, al tram final, fins a la desembocadura a Torroella, es va desbordar en diversos punts entre Verges i Colomers, on va superar els 1.864 metres cúbics per segon, mentre s’anunciava el desembassament preventiu de Sau i Susqueda. L’alcalde, Josep Manel López, patia pel risc de desbordament, amb una alerta preventiva per als habitatges de la carretera. Però l’absència de precipitació, a la tarda, va fer que el nivell es normalitzés de manera progressiva i l’aigua només negués part del parc fluvial, sense arribar a la carretera.
A l’Alt Empordà, el Fluvià també es va desbordar a la tarda al seu pas per Sant Pere Pescador, deixant sota l’aigua diversos cotxes. Els Bombers i els Mossos van fer un quants rescats a la zona fins al vespre, quan van haver d’evacuar una vintena de veïns per la fuita de gas en uns dipòsits a causa del desbordament; igual que a Bàscara, on els GRAE van rescatar amb un helicòpter dos operaris que havien hagut d’enfilar-se en una màquina. El riu també va inundar molts camps a l’altura de Torroella de Fluvià, on des de la C-31, més alçada, es veia avançar l’aigua amb molta rapidesa.
El temporal va anar remetent al llarg de la jornada, però fins al migdia encara va picar fort al litoral. Ahir era el dia de recollir els fruits del mal, després de tres jornades d’embats sobre dics, esculleres i passejos. A l’Alt Empordà, la llevantada va endur-se una bona mossegada del passeig d’Empúries, just davant de la platja del Portitxol, i també va deixar negat d’aigua el passeig de Roses.
Al Baix Empordà, els entorns de la Gola del Ter van aparèixer amb centenars de peixos morts, arrossegats pel temporal a la sorra. Les brigades municipals van començar a recollir sorra, apilonada per mirar de frenar futures onades a Platja d’Aro i Sant Feliu de Guíxols –on el temporal va trencar el moll de pedra de Rius i Calvet, un any després de ser inaugurat–. La nit havia agreujat els estralls a Tamariu –als locals de primera línia–, Sant Antoni de Calonge –amb tones de còdols, sorra i destrosses en jardins i instal·lacions– i Palamós, on hi ha hagut trencaments al dic del Port Marina i van començar a retirar roques projectades per l’embat de les onades. Van arribar a desenes de metres, al vial del port, amb destrosses en naus del Club Nàutic Costa Brava. Els consistoris, però, esperen que amaini per al balanç final d’estralls.
Altres afectacions
Sense escoles, ni trens –les línies R11 i RG1, entre Portbou i Maçanet de la Selva, van quedar sense servei tot el dia–, la població de l’Alt Empordà també continua pendent de les lleres del Manol, la Muga i el Llobregat, o el Daró i el Ridaura, al Baix.
Pel que fa a la xarxa viària de les dues comarques, ahir van ser més d’una desena les carreteres afectades, la majoria per inundacions, esllavissades i obstacles diversos que van impedir la circulació normal. A banda de la C-252, negada pel desbordament del Ter entre Parlavà i Verges, estaven tallades la GIV-6321 a l’altura de Bellcaire d’Empordà, la GI-643 a Gualta i la GIV-6424, a Foixà, totes al nord del Baix Empordà. En aquesta zona també va quedar impracticable el camí asfaltat entre Parlavà i Fonolleres. Així mateix, l’aigua embassada va fer tallar a l’Alt Empordà la GIV-6226 a Garrigàs i la GIP-5129 a Borrassà, i la GIV-6302 a l’Armentera i la GIV-6303 a Sant Pere Pescador, per la crescuda del Fluvià. Al nord de la comarca, només es podia circular amb cadenes per la GI-501 entre Agullana i la Vajol.
Equipaments i escoles tancats a Castelldefels
Els equipaments, els centres educatius i un dels dos centres d’atenció primària de Castelldefels van tancar ahir a la tarda pels problemes de mobilitat que han causat les inundacions a diverses vies.
El ple del Parlament torna a quedar ajornat
El Parlament va tornar a ajornar ahir, per les condicions meteorològiques, el ple que tenia previst per a la tarda i que s’havia d’haver fet dimarts. Encara no s’ha proposat una nova data.
170.000 alumnes sense classe a tot el país
Més de 170.000 alumnes d’educació infantil, primària i secundària van quedar ahir sense classe. Gairebé tots els centres de la demarcació de Girona, l’Ebre i força a Osona i el Garraf, sobretot.
Una esllavissada al Brull deixa disset veïns aïllats
Una esllavissada a la carretera BV-5301, al Brull, va tallar ahir completament l’accés al Montseny i a les masies de la zona, on hi viuen 17 persones. Entre elles, un nadó i un matrimoni d’edat avançada.
Talls de llum al Pirineu de Lleida i d’una via al Segrià
Les comarques de Lleida han patit menys el temporal, tot i que ahir hi havia dos mil abonats sense llum a l’Alt Urgell i el Pallars, i es va tallar la carretera de Soses a Aitona per una esllavissada.