Reclamen una millor protecció de les capçaleres dels rius Ter i Freser
La Generalitat posa en marxa un procés participatiu per definir la gestió de la muntanya de Sant Miquel de Setcases
L'obertura d'una pista i algunes tales denunciades per entitats ambientalistes han estat objecte de polèmica a Setcases. Per això i més enllà de la consideració de si és un èxit o no la participació d'una trentena de persones a la primera sessió del procés participatiu, el fet remarcable és que per primer cop Medi Ambient fa una crida a la ciutadania perquè l'ajudi a determinar si la gestió d'un espai tan important per la biodiversitat i pel medi ambient com el bosc de Sant Miquel de Setcases és adient o no i a introduir-hi les modificacions que es creguin oportunes. Aquesta primera jornada ha servit perquè els gestors ambientals improvisats hagin entrat en contacte amb la zona a través de la visita guiada realitzada pel consultor ambiental Josep Maria Mallarach i per l'enginyer tècnic forestal Santi Farriol. Les aportacions es concretaran el dissabte que ve. Medi Ambient s'ha compromès a fer arribar a tots els participants quines de les seves propostes s'incorporen al pla de gestió d'aquest bosc, quines no i el per què. El procés és presidit pel secretari general de Participació, Joan Boada.
Més de 3.000 hectàrees
La muntanya de Sant Miquel té 3.894 hectàrees –el 78% per la superfície de Setcases– i és un espai del PEIN, de la Xarxa Natura i de la Reserva Nacional de Caça. L'Ajuntament de Setcases té la servitud d'aprofitament –forestal, ramader i turístic– d'aquest bosc, que des de temps immemorials abasta de fusta i altres recursos la vall de Camprodon. El primer projecte d'ordenació de l'espai data del 1959 i l'actual el promou la Generalitat des del 2003 i té vigència fins al 2015.
Tales polèmiques als Carboners
L'Associació per a l'Estudi i Millora dels Salmònids-Rius amb Vida, l'Agrupació Naturalista de Girona, l'Associació Arç, el Grup de Defensa de la Natura i el Grup de Defensa del Ter al Ripollès van denunciar el 2008 la tala irregular de pi negre al bosc dels Carboners de Setcases. Remarcaven que és un dels boscos madurs de més valor al Ripollès. Les irregularitats feien referència a aspectes que no s'ajusten al pla d'aprofitament forestal del bosc, com ara els perímetres dels arbres talats i el venciment de la llicència de tala. Medi Ambient va aturar preventivament la tala per l'alarma causada, tot i que va aclarir que fa temps que s'actua al bosc dels Carboners d'acord amb els paràmetres del pla d'aprofitament forestal, i va convocar les entitats a una reunió.