Dia de dol i de ressaca pel ‘Glòria’ a les terres gironines
L’ACA anuncia la normalització del Ter i la Tordera i les comarques gironines es van recuperant
Es van refent serveis i infraestructures, però encara hi ha carreteres tallades i avaluació dels danys
Les comarques gironines es van anar refent ahir de la ressaca del temporal Glòria, en el primer dels dos dies de dol oficial decretats per la Generalitat. L’ACA oficialitzava que els cabals dels rius a la conca de l’Alt Ter i de la Tordera s’havien normalitzat. Això no obstant, la ferida infligida continuava oberta, especialment als territoris vertebrats pel Ter i la Tordera i els respectius afluents, rieres i rierols que hi desguassen. Va ser un dia, i avui també ho serà, d’activitats de neteja de les platges devastades. A la platja del Portdoguer de Cadaqués, a la del Port de la Selva i, avui, a la gola del Ter, a les platges de Sant Feliu, Lloret, Platja d’Aro i, a l’interior, al Pla de Socs de Salt, entre d’altres. I el que és pitjor, tot i la lenta tornada a la normalitat: hi havia encara moltes afectacions.
A Girona, a mig matí, es va restablir el servei de subministrament d’electricitat als 400 abonats dels barris de Domeny, Fontajau i Sant Ponç, i, en aquest últim, jugadors, responsables del Pontenc i voluntaris van netejar les destrosses del Ter a les instal·lacions. Continuaven, però, sense subministrament 125 abonats de les comarques gironines i barcelonines.
La direcció de l’institut Narcís Xifra comunicava a les famílies dels alumnes que dilluns es reprendran les classes i enumerava les destrosses del temporal. Molts veïns de la vora del Ter continuaven traient aigua, en baixos de botigues del carrer Ballesteries i en garatges del Portal de la Barca, per exemple.
Quant als serveis, Protecció Civil anunciava que van recuperar l’abastament d’aigua Torroella de Montgrí, Massanes i Hostalric, tot i que, en aquest últim cas, encara no era potable.
Infraestructures
La mobilitat també es va anar recuperant, però a primera hora del matí es va tornar a tallar la C-31, a la cruïlla de l’Escala, cosa que va obligar a accedir al poble per l’Estartit i Montgó i la base dels americans. A Ullà, es va tallar la carretera cap a Verges perquè la inundació dels vorals no permetia veure’n els límits i calia anar per Serra de Daró, Parlavà i Verges. I, a Flaçà, una esllavissada va obligar a tallar la carretera de Sobrànigues, que uneix el poble amb Sant Jordi Desvalls. Aquestes eren algunes de les setze vies que presentaven problemes –nou de les quals, tallades al trànsit– per esllavissades o despreniments i per inundacions.
Quant al ferrocarril, es va recuperar el servei fins a Ribes, i per continuar fins a Puigcerdà s’havia de fer amb autobús. A Blanes, l’alcalde, Àngel Canosa, anunciava que havia traslladat a la directora del servei de rodalies de Renfe, Maite Castillo, la seva preocupació per recuperar al més aviat possible el servei ferroviari aturat pel trencament del pont sobre la Tordera entre Malgrat de Mar i la seva població. I, en clau local, es van reobrir el passeig de l’Escala i, entre moltes altres coses, a Hostalric s’estaven avaluant les destrosses al castell medieval, sobretot al baluard major, i a l’escola.
Neu
Les estacions d’esquí gironines van obrir totes, excepte Vallter 2000 per l’elevat risc d’allaus que hi havia. Els tècnics continuaven preparant les pistes, accessos i instal·lacions, però anunciaven que avui tampoc obre. I és que la zona de Vallter és la que ha registrat els gruixos més importants de l’episodi del Glòria, amb més d’un metre de neu acumulada. De fet, les que sí que van obrir alertaven del risc d’esquiar fora pistes i les administracions tenien por per l’efecte crida de la important nevada que ha deixat el Glòria a la zona.
A La Molina, una avaria va deixar sense subministrament elèctric una part de l’estació i es van haver d’utilitzar generadors de gasoil per evacuar les persones que van quedar atrapades als telecadires. La direcció va explicar que Fecsa-Endesa no va avisar de l’apagada per una reparació i que, per aquest motiu, estudien presentar una denúncia. A Masella, es va haver de suspendre l’esquiada nocturna per una avaria al telecadira TGV causada pel temporal i s’anunciava la posada en servei del telecadira Jumbo Tosa per avui a mig matí. L’estació d’esquí de fons Guils Fontanera va obrir sense problemes.
Esquelet de balena
A banda de la devastació al litoral, el temporal va deixar troballes curioses, com la d’un esquelet d’una balena de Cuvier a la cala Rovira de Platja d’Aro. Es tracta d’un cetaci present a la Mediterrània, però molt difícil d’observar, ja que el seu hàbitat és entre 1.500 i 3.000 metres de profunditat. El més insòlit del cas, però, és que duia un arpó clavat que li travessava el crani, i un expert ha datat inicialment l’antiguitat de l’art pesquera en uns 200 anys. Dia, doncs, molt mogut.