Tarragona i Ebre, en espera
Els municipis costaners entre Sitges i l’Hospitalet de l’Infant formen el Pacte de Coma-ruga per unificar criteris a l’hora de reobrir platges
L’extensió i poca massificació de les del Delta les fa un destí ideal sense haver de patir per restriccions
Les destrosses del temporal Glòria van fer que, al febrer, es reunís un grup de localitats de la costa sud per posar en comú estratègies en la gestió ambiental del seu litoral. Es va conèixer com a Pacte de Coma-ruga, una plataforma que dimarts, ja ampliada a 16 municipis entre Sitges i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, es va reunir per segona vegada, telemàticament, i que dijous vinent ho tornarà a fer, però ja amb un nou objectiu prioritari sobre la taula: compartir experiències i propostes, i coordinar-se per unificar criteris a l’hora de reobrir les platges amb garanties, després d’un segon cop dur, el del coronavirus. “Enguany han coincidit dos fenòmens: el Glòria i ara la Covid-19. Del primer vam aprendre que cal pensar en la sostenibilitat; del segon, que cal pensar en la salut”, resumeix el regidor de Territori de Tarragona, Xavier Puig. Tot i que en alguns municipis, com el seu, estan aprofitant la inacció d’aquests mesos per avaluar fins a quin punt els danys es poden regenerar de manera natural a través, per exemple, de les dunes, per en el futur haver d’incidir menys en el medi, aquests dies el Ministeri tot just ha reprès a molts llocs els treballs de restauració del front marítim malmès. L’ajuda que a les platges ara només s’hi permet passejar o fer esport –també aquàtic, fet que, per cert, du no pocs problemes per distingir-ho d’un simple bany recreatiu–, si bé el fet que gairebé tota la costa sud estigui ja en fase 1 fa preveure que, si no es torcen les coses, a partir del 8 de juny, en fase 3, ja s’hi permetrà l’ús lúdic habitual. Això sí, cap ajuntament sap encara en quines condicions, perquè estan pendents de les instruccions que, en forma de recomanacions o de normes obligatòries, puguin dictar en breu les autoritats catalanes i estatals.
“Tenim idees, però encara no tenim directrius de la Generalitat ni del Ministeri”, lamenta una de les impulsores del Pacte, la regidora del Vendrell Bàrbara Peris, que aposta, per exemple, per incentivar el “transport sostenible” per accedir a la platja. “Bàsicament caldrà pensar dues coses: com mantenir les distàncies de seguretat i les mesures d’higiene necessàries”, constata la coalcaldessa d’Altafulla, Alba Muntadas. En aquest sentit, són diverses les opcions que els municipis posen sobre la taula. A Tarragona, per exemple, aposten per esgotar les tres setmanes que encara tenen de coll per millorar la planificació, tot respectant al màxim l’ús natural majoritari que la gent ja fa de cada platja. “L’objectiu és que la distribució tant espacial, al llarg del litoral, com horària, al llarg del dia, sigui màxima”, explica Puig, per a qui això no s’ha de traduir en franges, sinó en fer recomanacions, acotar accessos o fins i tot muntar activitats per incentivar l’accés per a certes hores i col·lectius, i així “distribuir el flux”. Tot i que saben que al final caldrà acabar apel·lant a la responsabilitat personal, a Roda de Berà, per exemple, es plantegen tancar l’accés motoritzat a les cales més petites, i a Vandellòs proposen activitats en to més divertit per fer guardar les distàncies. En tot cas, és general la idea que socorristes –en alguns casos s’estan activant les contractacions, i en d’altres ja hi ha convenis signats amb la Creu Roja, tot i que potser caldrà redimensionar el servei– i agents cívics hauran de tenir un nou paper essencial per informar i advertir la gent que faci bondat. Pel que fa als lavabos, dutxes, passeres i altres serveis d’ús comú, en canvi, no hi ha tanta unanimitat, i, mentre alguns optarien per tancar-los, d’altres els volen tenir oberts i anar-los netejant.
Força diferents seran les condicions a les Terres de l’Ebre, sobretot a les platges al voltant del Delta, que són verges (sense serveis) i molt extenses. Això fa gairebé impossible establir-hi restriccions –“no ens plantegem cap control d’accés o aforament, tret que ens hi obliguin”, indica el regidor de Deltebre Joan Lucas–, però alhora fa molt més fàcil que s’hi guardin les distàncies mínimes, ja que estan desmassificades. De fet, tenen un perfil que les pot fer especialment atractives aquest estiu per al turisme de proximitat, però ni així temen que s’omplin en excés... perquè tenen pocs hotels per oferir.
Cambrils, dels primers a autoritzar la instal·lació de guinguetes
L’Ajuntament de Cambrils ha estat dels primers, aprofitant que és en fase 1, a autoritzar obres per muntar les guinguetes de platja, que podrien obrir ja aquesta setmana en les mateixes condicions que qualsevol terrassa de bar. A part, s’ha compromès a intercedir davant l’Estat per exonerar-les de les taxes que li han de pagar. Una cosa similar passarà a l’Hospitalet de l’Infant, si bé allà les guinguetes no podran obrir fins l’1 de juny. L’Ajuntament de Salou també s’ha reunit ja amb la nova associació de platges i guinguetes, però encara no els ha pogut donar dates. Les diferències de ritme responen en bona part al decalatge en l’autorització dels plans d’usos i serveis de les platges, que ara ha d’anar arribant, si bé provisionalment en alguns casos. Cambrils, Salou i Vila-seca ja s’han entès per gestionar el passeig costaner que els uneix al cor de la Costa Daurada, i volen coordinar-se al màxim en les accions a prendre en la reobertura, fins i tot per cobrar zones blaves. La idea és tenir totes les platges a punt a principi de juny.