Reclamació de 50 milions a l’Ajuntament de Cadaqués
És l’import que David Dalmau, financer del projecte urbanístic de sa Guarda, vol demanar com a indemnització
“No s’entén que declarin il·legal un projecte aprovat al 2013”, diu el promotor
Un contenciós administratiu que es presentarà a l’Audiència de Girona i una reclamació patrimonial de 50 milions d’euros contra l’Ajuntament de Cadaqués. Aquestes són les primeres decisions que David Dalmau, principal financer i promotor del projecte urbanístic de sa Guarda, diu que vol engegar aquesta setmana. L’import correspondria –diu Dalmau– a les pèrdues generades arran de la votació del consistori cadaquesenc en el ple de dimecres passat. En aquesta sessió telemàtica es va declarar nul de ple dret l’acord de la junta de govern local del 21 de juny del 2013 que autoritzava aquesta futura urbanització. Tot i que al llarg dels anys el projecte s’havia modificat i s’havien rebaixat pretensions, inicialment es plantejava a sa Guarda la construcció d’un hotel de luxe de 4.000 m² i 104 habitatges.
Indignat
“Ens ha sorprès, no entenem que declarin il·legal un projecte que té tots els permisos des del 2013. Tot queda parat, sense tenir en compte que aquí s’ha fet una inversió important, amb empreses involucrades”, critica Dalmau, clarament indignat. Tot i que es qüestionen aspectes com la insuficiència de previsió de recursos hídrics, el promotor no creu que s’hagin fet les coses malament. “Si hi ha problemes d’aigua a Cadaqués serà competència de l’Ajuntament o l’ACA, i serà un problema per a tot el municipi, però no pas per culpa d’aquest projecte”, diu el promotor.
En tot cas, David Dalmau insisteix que no dona res per perdut, i menys encara la indemnització milionària que vol reclamar si no pot tirar endavant el projecte.
Unanimitat al ple
En el ple de dimecres passat no hi va haver grans debats sobre aquest punt; al contrari, es va aprovar per unanimitat dels vuit regidors que participaven en la sessió. A banda de l’únic regidor d’ERC (a l’oposició), que no va assistir a aquest ple, totes les formacions van votar en el mateix sentit: tant l’equip de govern, que encapçala Pia Serinyana (Fem Cadaqués), com la resta de formacions a l’oposició (Junts, Assemblea i PSC).
El govern es va limitar a dir que portava aquest punt a votació, acatant l’informe de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, que havia demanat el mateix ajuntament. L’informe ha posat de manifest mancances de procediment en la tramitació, absència d’informes que s’haurien d’haver presentat a l’ACA, i falta de previsió per exemple en el tema del proveïment d’aigua i altres serveis.
Tard, pels ecologistes
“Bé, però tard”, diu David Tibau, secretari de l’Associació Amics de la Natura de Cadaqués, entitat local adherida a la plataforma SOS Costa Brava. Són aquestes entitats les que es van mobilitzar per aturar aquest projecte i que van iniciar aquesta petició de nul·litat ja el febrer del 2019. “Si l’Ajuntament hagués actuat amb més celeritat no s’haurien fet les destrosses que s’han fet: vials oberts, destrucció d’una mina d’aigua que hi havia al sector, oliveres, parets de pedra seca”, insisteix Tibau.
Pels defensors del medi ambient, però, la lluita no està acabada: el pas següent és reclamar a l’Ajuntament, la Generalitat i el conseller de Territori i Sostenibilitat que declarin també la nul·litat del pla parcial de sa Guarda de Cadaqués, en què quedava emmarcat el projecte, perquè no es pugui tornar a presentar.