Medi ambient

Els altres homes del temps

El Centre Meteorològic de l'Alt Camp celebra el seu vintè aniversari homenatjant els observadors que des de tots els municipis de la comarca s'han encarregat de recopilar unes dades que ara han servit per fer un estudi climatològic

Des del 28 de setembre de l'any 1990, vint-i-quatre veïns dels diferents municipis de l'Alt Camp han afegit a les seves obligacions quotidianes una de ben curiosa: anotar cada dia les temperatures màximes i mínimes i les precipitacions per així fer-les arribar al Centre Meteorològic de l'Alt Camp, la primera xarxa d'observadors meteorològics d'àmbit comarcal creada a Catalunya. Ahir, la iniciativa impulsada per Joan Maria Boronat (que n'és l'actual director) va celebrar el seu vintè aniversari amb un homenatge a la tasca silenciosa d'aquestes persones, que s'han convertit en l'ànima d'una institució que és al mateix temps un important centre difusor entre els escolars de la importància i les tècniques dels meteoròlegs.

Clima mediterrani

A banda de l'entrega de la preceptiva placa commemorativa, aquests observadors van poder veure una nova vessant pràctica de la seva feina voluntària: l'elaboració a càrrec de la URV d'un estudi climatològic sobre la comarca entre els anys 1995 i 2009. El projecte, que ha estat dirigit pel geògraf Òscar Saladié, permet situar el clima de les comarques dins de les característiques típiques de la mediterrània: hiverns suaus i estius calorosos. Segons el projecte, la temperatura mitjana a l'Alt Camp és de 16 graus, tot i que hi ha variacions segons l'altitud o la zona de la comarca, ja que les temperatures són més fredes a la part nord. D'aquesta forma, les mitjanes locals poden variar entre els 13 i els 25 graus.

Pel que fa a les precipitacions, es recull una mitjana de 550 litres per metre quadrat cada any, tot i que es repeteixen les mateixes variacions segons la zona de la comarca. Així, en algunes regions es recullen fins a 750 litres per metre quadrat, mentre que el municipi més sec de tota la comarca és el situat a l'extrem sud, els Garidells, on no arriben ni als 350 litres anuals. Setembre i octubre són els mesos més plujosos, i s'hi sol recollir el 40% de la pluja que caurà durant tot l'any.

«Hem après molt»

La Maria Pilar Senan va entrar a formar part de la xarxa d'observadors fa gairebé vint anys quan els responsables del Centre Meteorològic de l'Alt Camp van arribar al Milà buscant voluntaris. «Era regidora a l'Ajuntament i com que ningú del poble es va apuntar, vaig decidir oferir-me», relatava ahir. Des de llavors, s'ha encarregat de recollir cada dia les dades de temperatures i pluges amb l'equipament que li va proporcionar el centre (amb el suport del consell comarcal). «No tenia cap tipus de formació meteorològica, i hem après molt fent-ho; ens ha despertat el cuquet», explica Senan.

Impuls d'energies netes

El futur del centre meteorològic comportarà que es posi un accent especial a les energies renovables. «Volem funcionar al cent per cent a través d'energia solar i eòlica», va explicar el director, Joan Maria Boronat. Com a primer pas simbòlic, ahir Boronat i la presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Camp, Carme Mansilla, van inaugurar una de les primeres turbines eòliques urbanes que s'instal·len a Catalunya, i que més endavant es farà servir com a font d'energia del centre. «Així reduirem també la nostra despesa en la factura de la llum», va celebrar Boronat. El consell recolzarà el centre en aquest objectiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.