Administracions
EDUARD RAMO
ALCALDE DE VALLFOGONA DE RIPOLLÈS
“No es té en compte els micropobles”
L’alcalde reivindica en aquesta entrevista que les normatives que dicten les administracions superiors tinguin en compte la realitat dels pobles rurals
Manté que els calen serveis bàsics com la fibra òptica
Les segones residències.
Les persones que tenen segona residència han estat motiu de polèmica, sobretot a l’inici del confinament. Els primers residents de molts pobles de les comarques de muntanya es queixaven pel risc que comportava la seva presència per unes poblacions que estan molt envellides i, per a la resta de veïns d’uns territoris amb molt d’espai natural i amb relativament pocs veïns. L’alcalde, no obstant, no només diu que, a Vallfogona, no hi ha hagut cap problema, sinó que, fins i tot, agraeix als qui han passat el confinament a la gran ciutat i ara han tornat. “Han fet un gran sacrifici. Se’ls ha d’agrair”, afirma.
Afirma que és el primer a reconèixer que és difícil dictar normes i donar pautes generals en un context de pandèmia, però lamenta que no es tingui en compte els pobles petits. Reconeix també que l’entrada a la normalitat és lenta, tot i que reclama més celeritat per recuperar serveis bàsics.
Com han viscut aquests dies de confinament i de reentrada a la nova normalitat?
Partint de la base que som un micropoble amb 200 habitants, el confinament l’hem passat raonablement bé. Els veïns s’han comportat molt bé, tant els que hi havia de segona residència com els qui hi vivim tot l’any. Durant les primeres setmanes, no es veia ningú pel carrer i, posteriorment, sí, però això és normal si només som 200.
Algun retret?
Sí, entenc que estem en un estat d’alarma, però no que l’administració ens hagi tractat a tots igual.
Expliqui’s.
Posaré l’exemple de l’escola. Formem part d’una zona escolar rural i tenim set alumnes. Entenc l’enorme dificultat per fer les normatives, però no ens poden tractar igual, ni ara, ni de cara al setembre, perquè en el nostre cas podem posar un nen a cada aula. La realitat d’un micropoble és molt diferent i no l’han tingut en compte. Per parlar amb les administracions hem d’aixecar el dit.
Els calen, doncs, més serveis?
Sí, ara mateix, ens han començat a tirar la fibra òptica i hi ha molta gent que fa teletreball. És molt important que puguem treballar igual des de Vic que des de Vallfogona.
Ha estat la problemàtica més important?
Doncs, sí, perquè la connectivitat és bàsica per fer un ple, una reunió de feina… La gent deia que amb 4G no teníem comunicacions adients i això ha estat un vertader problema durant el confinament. Instal·lem fibra òptica a les capitals de comarca, però als pobles no, o ho fem més tard. Cal tenir en compte, a més, que no només tenim el poble, sinó un municipi de trenta-vuit quilòmetres quadrats amb moltes masies disseminades. Tothom ha de tenir un bon internet. La gent que viu al camp és important perquè ens cuida el poble i el paisatge i manté les carreteres.
Així, com ha dit, aviat tindran internet d’alta velocitat?
Veiem la llum, és una obra incipient i especulo que, en tres mesos, tindrem fibra.
Vallfogona de Ripollès està entremig de Ripoll i Olot. Tenen transport públic?
Tornem a tenir el transport a demanda reactiva. És veritat que molts veïns tenim cotxe, però sempre hi ha algú que li cal el transport públic. Hem recuperat el transport, doncs, però, el viatge de les vuit del vespre no hi serà fins al setembre. Som conscients que tornar a la nova normalitat és progressiu.
I els serveis mèdics?
El dispensari mèdic no funciona i no sabem quan es tornarà a obrir. Ens preocupa que no ens ho allarguin. Hi ha molta gent gran per qui desplaçar-se a Ripoll és un problema. El metge ens ve un cop a la setmana i això és molt important.
Han tingut voluntariat?
S’han creat alguns grups de WhatsApp, però, la gent es coneix i els veïns s’ajuden mútuament.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.