El front institucional de les Terres de l’Ebre es reactiva en contra del transvasament a Cantàbria
Els plens municipals aprovaran un manifest reclamant el compliment de les normatives europees i la defensa del riu
El front institucional de les Terres de l’Ebre, que agrupa alcaldes i presidents de consells comarcals del territori, s’ha reactivat davant l’amenaça que suposa el transvasament previst a Cantàbria. En una reunió celebrada aquest dimarts al migdia, amb la presència de representants de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), el front s’ha compromès a portar als plens municipals un manifest reclamant que s’apliquin les directives ambientals europees i la defensa de la supervivència del riu. La PDE, per la seva banda, ha alertat que la nova captació de 4,99 hectòmetres cúbics a la capçalera del riu respon a interessos urbanístics i polítics. La seva execució, afegeixen, dificulta la resolució dels problemes existents al tram final del riu.
Exercint de portaveu del front i convocador de la trobada, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha reclamat la implicació activa en la lluita contra aquest transvasament dels ajuntaments del territori que participen en iniciatives com la Taula de Consens del delta de l’Ebre, creada per fer front als problemes de regressió i subsidència del Delta. “No té sentit que, per un costat intentem protegir el Delta, i de l’altre es redueix allò que volem protegir: l’aigua i els sediments. No tindria sentit que no treballem conjuntament”, ha apuntat.
Per la seva banda, el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha insistit que el projecte, autoritzat per la CHE el passat 18 de juny i que ara està pendent d’aprovar el Consell de Ministres, no és només “innecessari” sinó que és un “acte greu que limita les possibilitats que es puguin solucionar els problemes de les Terres de l’Ebre”. “Crea un prudent perquè altres comunitats autònomes i altres partits demanin el mateix”, ha advertit, tot recordant la “perversió” que aquest projecte genera en un moment en el qual s’està debatent com ha de ser el futur Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre.
“Demanem a la societat civil i les institucions que siguin part activa en la defensa del territori per canviar aquesta política i demanar al govern central que no aprovi el transvasament a Cantàbria”, ha afegit. Una aportació d’aigua, sosté, que té en el seu rerefons arguments “urbanístic i un component polític molt elevat”, més enllà de les suposades necessitat d’aigua en períodes de sequera que s’al·leguen. Segons Tomàs, és “moneda de canvi” en l’aprovació dels pròxims pressupostos generals de l’estat. Per això, plantegen als consistoris i institucions perquè actuï com a lobby de pressió i recentrin la discussió en els problemes de les Terres de l’Ebre i les solucions que els polítics han de plantejar per a la seva supervivència.
Per últim, Tomàs ha demanat als ajuntaments que treballin en la presentació d’al·legacions al Pla de Conca. El front, s’ha ofert a ajudar en aquest sentit, amb la intenció que puguin contenir argumentacions “el màxim diverses possible perquè no siguin vistes com una sola”. El termini finalitza el pròxim mes d’octubre.