Taula de treball per parlar de la línia de 400 kV
Tots els agents implicats debatran les alternatives al projecte inicial
Una taula de treball formada per tots els agents implicats va reunir-se ahir per primer vegada per debatre les alternatives a la línia de 400 kV entre Vic i Bescanó i la subestació de Riudarenes i el posterior desplegament de la xarxa de distribució. En la reunió hi van participar Generalitat de Catalunya, l’administració general de l’Estat, els ajuntaments de Riudarenes, Vidreres, Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners, Sils i Vilobí d’Onyar, el Consell Comarcal de la Selva, la Diputació de Girona, Red Eléctrica de España i Endesa.
A partir d’ara, s’aniran compartint les possibilitats i les limitacions tècniques que presenten les alternatives proposades amb l’objectiu d’identificar la que ofereixi més prestacions i menys impacte ambiental. Aquesta línia aèria es va projectar el 2006 per atendre la demanda creixent de la zona i la línia de tren d’alta velocitat, però va aixecar l’oposició d’institucions i entitats locals per l’impacte sobre l’entorn.
A petició de la Generalitat, que el 2018 va emetre un informe desfavorable sobre aquest projecte perquè considera que hi ha solucions tècniques més adequades, el Col·legi d’Enginyers Industrials va concloure que era necessari donar resposta a les necessitats plantejades i va proposar fins a sis solucions alternatives al projecte inicial. Des del 2018, però, la Generalitat ja no disposa de competència en matèria de tramitació d’aquestes infraestructures, ja que l’Estat va denunciar el conveni que tenia amb la Generalitat perquè assumís aquesta labor. Joaquim Ferrer, secretari d’Empresa i Competitivitat, ha exigit la restitució del conveni: “Atorga a la Generalitat facultats per exercir la mediació i millorar els projectes inicials pel que fa a la seva afectació sobre el territori i les persones.”