Suspenen les batudes porcs senglars Collserola els caps de setmana per l’augment de visites
La gestió cinegètica mitjançant la caça permet mantenir el control sobre les poblacions d’aquests animals
El Govern ha suspès les batudes de porcs senglars que estaven programades aquest cap de setmana a Collserola per l’augment de visitants que registren els espais naturals a causa del tancament perimetral dels municipis pel coronavirus.
El Departament d’Agricultura ha pres la decisió davant l’augment de la presència de ciutadans en els espais naturals com Collserola a causa de la implantació de mesures de restricció de mobilitat i la prohibició de la major part de les formes d’oci a la ciutat per la Covid-19.
Segons la conselleria, les societats de caçadors locals han entès els motius de la suspensió de les batudes, i esperen que millorin les condicions sanitàries per reprendre la seva activitat.
La gestió cinegètica mitjançant la caça permet anualment un control de les poblacions de les espècies i una reducció important del seu creixement.
Sense l’efecte produït per la caça, les poblacions de senglars serien molt superiors a les actuals i provocarien greus pèrdues a les explotacions agrícoles i de la ramaderia, per la transmissió de malalties com la Pesta Porcina Africana, actualment en expansió a Europa.
La capacitat d’adaptació d’aquesta espècie ha permès que colonitzi espais propers a les zones habitades, podent trobar senglars enmig de carrers cèntrics de Barcelona i molt sovint accedint a zones enjardinades.
Les administracions locals han fet canvis en els seus sistemes de recollida de residus domèstics, amb ancoratges dels contenidors d’escombraries que eviten que els senglars accedeixin, i campanyes de divulgació entre els veïns per evitar que alimentin a aquests animals.
Els ajuntaments han senyalitzat trams de carretera on hi ha hagut un nombre d’accidents superior a la resta (punts negres) per alertar els conductors de la presència de senglars.
Cada any s’organitzen un màxim de 20 batudes per a les quals s’extremen les mesures de seguretat: senyalització, presència d’informadors, restricció d’accessos i supervisió per part dels agents del Cos d’Agents Rurals.
A Collserola, les batudes es realitzen sobre una superfície d’unes 150 hectàrees pertanyents als municipis de Cerdanyola de Vallès, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern.