Medi ambient

ANNA BARNADAS

DIPUTADA DE MEDI AMBIENT DE LA DIPUTACIÓ DE GIRONA

Pobles contra el CO2 “Els ajuntaments ja posen fil a l’agulla amb la transició energètica”

La lluita per reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle té un front persistent als municipis gironins

El suport de la Diputació possibilita el desplegament de 380 accions en municipis petits i mitjans

LA XIFRA

2.324
tones
és l’estalvi calculat d’emissions de CO2 a l’atmosfera que generaran les 380 accions
Han batut rècords de peticions aquest 2020.
Sí, i es deu a dos factors. L’emergència climàtica està arribant a tothom i per tant, tothom pren consciència de la importància de rebaixar els nivells de CO2 i no contribuir més a l’escalfament global. De les petites evidències s’ha passat a les grans i els ajuntaments n’estan conscienciats.
L’altre factor?
Des de la Diputació s’explica, se’ls va a veure i se’ls mostra el pla de serveis tècnics i el de subvencions. Aquest any no hem pogut atendre tothom. Els ajuntaments ja posen fil a l’agulla amb la transició energètica.
Els projectes de creació de comunitats locals d’energia és la novetat. És experimental?
S’ha iniciat en cinc municipis pilot, però és real. Tenien un estudi de potencial de renovables i vam decidir, per exemple, quina era la millor coberta on situar plaques solars. I, a partir d’aquí es crea la comunitat energètica entre l’Ajuntament i els veïns. Tots són municipis petits, alguns micropobles i això fa que aquestes comunitats siguin bastant viables. La transició energètica des dels pobles canviarà el país.
La Diputació en fa seguiment i avaluació finals?
Els nostres tècnics en fan seguiment des de l’inici de la concessió fins a la justificació.

La lluita contra el CO2 té múltiples fronts, no tots grans. Entre aquest any i l’any vinent 180 municipis de les comarques gironines desenvoluparan projectes destinats a millorar l’eficiència energètica i a reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, gràcies al suport financer i tècnic de la Diputació.

L’organisme supramunicipal destina 2.303.750 euros a finançar aquests 380 projectes mediambientals, la grandíssima majoria dels quals promocionats per ajuntaments petits, amb pressupostos reduïts i amb capacitat molt reduïda per autoabastir-se financerament. Amb el convenciment generacional que els petits canvis són poderosos, aquesta lluita ha de comportar un estalvi de 2.324 tones d’emissions de CO2.

La Diputació de Girona ha posat al servei de tots els municipis de la demarcació sis línies d’ajuda perquè tots els municipis, més enllà de les seves capacitats pressupostàries, s’hi puguin acollir i afrontar projectes destinats a millorar l’eficiència energètica en els àmbits que tinguin a l’abast. No tot és el suport financer, sinó que la Diputació, prèviament, facilita a tots els ajuntaments eines i tècnics que executin un pla potencial de renovables per tal que els projectes que es posen sobre la taula s’alimentin de realisme i no només de bones intencions. La gran majoria de projectes són per a pobles de menys de 10.000 habitants, però no els únics.

Castelló d’Empúries, Figueres, la Bisbal, Castell-Platja d’Aro, Palafrugell, Palamós, Torroella de Montgrí, Cassà de la Selva, Olot, Ripoll i Santa Coloma també tenen projectes subvencionats.

La diputada de Medi Ambient, Anna Barnadas, afirma que l’emergència climàtica ja ha arribat a tothom i la grandíssima majoria de dirigents locals, fins i tots els d’ajuntaments petits, tenen propostes, necessitats i demandes. “La gran feina precisament la fem amb els ajuntaments més petits perquè són els tenen en el seu pressupost menys possibilitats de destinar diners a la transició energètica.” Aquesta convocatòria de subvencions (2020-2021) ha quedat curta: “Hem estat molt superats. S’han quedat projectes fora. Anem en la línia adequada.”

Un total de les 136 accions corresponen a la primera línia de subvencions, la dirigida a la gestió de subministraments energètics municipals i l’adquisició de programes informàtics per a la comptabilitat i gestió de dades energètiques, a més de la redacció d’informes de seguiment dels PAES i punts d’informació energètica municipals adreçats a la ciutadania. S’hi destinen 141.494 euros.

Fins a 37 actuacions busquen la promoció de la mobilitat elèctrica. Es podran adquirir 19 vehicles elèctrics, instal·lar 18 punts de càrrega, fins a 96 arreu de les comarques. S’hi destinen 291.499 euros. A la potenciació de l’eficiència energètica a través de millores d’enllumenat interior i equipaments esportius s’hi destinen 948.502 euros que facilitaran 131 accions.

La quarta línia de subvencions per valor de 173.060 euros, es dirigeix a millorar l’eficiència energètica de l’enllumenat públic exterior. La instal·lació de panells fotovoltaics en règim d’autoconsum o autoconsum compartit en edificis i/o instal·lacions de propietat municipal agrupa 73 actuacions per valor de 610.993 euros.

La creació de comunitats locals d’energia és l’objectiu de la sisena línia de subvencions, la novetat. Hi ha 160.000 euros per a quatre municipis –Amer, la Cellera de Ter, Cornellà del Terri i Rupià–, i preveu la instal·lació de panells solars fotovoltaics en equipaments municipals, els quals abastiran d’energia diferents edificis municipals, habitatges en situació de pobresa energètica i també llars que optin per sumar-se a la iniciativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.