Perill d’allau de projectes de renovables a l’Alt Empordà
Tretze entitats de defensa del medi ambient reclamen que es faci una planificació per al conjunt de la comarca
El Consell Comarcal admet “preocupació” i demana a la Generalitat que “posi ordre”
La generació d’energies renovables, entesa com una evolució positiva per substituir les tradicionals energies fòssils, també pot suposar un problema mediambiental si no es planifica adequadament. Aquest és el missatge d’alerta que llancen tretze entitats de l’Alt Empordà, que avisen d’una “ allau de projectes” d’instal·lacions d’aquest tipus arreu de la comarca. En un manifest conjunt titulat Indignació d’alt voltatge davant el desplegament de les energies renovables a l’Empordà, les entitats –entre les quals hi ha Iaden-Salvem l’Empordà– demanen la redacció d’un pla comarcal de l’energia per planificar en quins espais i sota quins criteris s’han de desenvolupar aquestes instal·lacions.
Eòliques de 200 m d’altura
Entre els projectes que segons els ecologistes s’estarien tramitant en aquests moments esmenten el projecte Galatea, al terme de la Jonquera (amb 10 aerogeneradors de 200 metres d’altura, l’equivalent d’un bloc de 65 pisos), a la zona de l’Albera; una horta solar en l’àmbit on estava previst fer l’aeròdrom de l’Escala, o un projecte híbrid al Far, que la ponència ambiental ha desestimat. A més, les entitats asseguren que tenen indicis que hi ha “un munt de projectes a les taules dels ajuntaments”: un projecte híbrid (solar i eòlica) a la Jonquera, una horta solar de 100 ha a Ordis, una horta solar de 100 ha a Fortià, macroaerogeneradors a l’àrea de Garriguella, Vilajuïga, Pedret i Marzà, Palau-saverdera; una horta solar de 80 ha a Garrigoles, més projectes a Garrigàs, Siurana, Santa Llogaia d’Àlguema, Llers...
Avís favorable a Galatea
En el cas Galatea a la Jonquera, tal com ha pogut comprovar aquest diari, el projecte ja ha rebut l’avís favorable de la direcció general de Polítiques Ambientals de la Generalitat en la data del 19 d’octubre del 2020. L’informe també recull que l’Ajuntament de la Jonquera “mostra la seva contrarietat pel projecte i presenta una al·legació a la realització de la totalitat del projecte motivada en l’afectació a terrenys forestals, espais naturals protegits, impactes sobre el paisatge, sobre corredors ecològics i rutes migratòries d’aus...”. En aquest sentit, l’alcaldessa, Sònia Martínez, manifestava ahir la seva sorpresa, recalcant que s’havien definit en contra en el seu moment, però no van rebre fins ahir dimecres la notificació de la Generalitat que informava de l’avís favorable (després de reclamar-la), mentre l’industrial impulsor del projecte ja n’havia estat informat.
Consell d’alcaldes
En l’àmbit comarcal, Agustí Badosa, conseller de Medi Ambient, admet que “hi ha preocupació”, perquè estan rebent moltes sol·licituds d’informació dels municipis. “Hi ha projectes que ja tenen un avís favorable de la Generalitat i d’altres que estan en fase d’estudi”, diu Badosa. El consell d’alcaldes va tractar la problemàtica dilluns passat i l’ens comarcal demana la Generalitat que “es posi ordre”. “Temem que la MAT i la central de Santa Llogaia facin de la comarca un atractiu molt potent per a les operadores”, hi afegeix el conseller.
El decret de la Generalitat del novembre del 2019 de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables ha obert moltes expectatives per a la indústria d’aquest sector, però amb moltes imprecisions. “Europa també ens ho demana, entenem que hem d’assumir la nostra part de corresponsabilitat sobre aquesta planificació al país, però cal definir les regles; ho estem estudiant també amb la Diputació”, diu Badosa.
Els ecologistes conclouen el seu manifest defensant un 100% d’energies renovables, però alerten que “cal posar fre a la situació actual i plantejar de manera consensuada una planificació racional, abans que sigui massa tard”.