Medi ambient

Catalunya podrà fer anellament científic amb anelles pròpies

L’Institut Català d’Ornitologia aconsegueix aquesta fita després de 45 anys

Es faran servir a partir del 2021

L’Institut Català d’Ornitologia (ICO) ha anellat científicament prop de dos milions d’ocells en els seus 45 anys d’història, i ara ho podrà fer per primer cop amb una oficina d’anellament pròpia amb anelles reconegudes per Euring, la Unió Europea per a l’Anellament Científic d’Ocells. Ahir es va presentar el nou remitent de l’ICO, que suposa tota una fita per a l’ornitologia catalana, que té 280 anelladors que marquen unes 65.000 aus cada any. El president de l’ICO, Jordi Baucells, considera que és “tot un honor” haver estat admesos com a membres de ple dret a Euring, que només reconeix un remitent d’anellament a cada estat, “excepte en situacions molt especials”.

Un pardal mascle va ser el primer ocell anellat amb el nou remitent català en un acte fet ahir a Ca l’Andreu, a Tiana, el mateix lloc on l’any 1975 va començar la pràctica regular de l’anellament científic d’ocells a Catalunya. Es tracta d’un mètode d’estudi basat en el marcatge individual dels ocells. Qualsevol registre d’un ocell anellat, ja sigui a través de la seva recaptura i posterior alliberament, o bé un cop s’ha trobat mort, ofereix gran quantitat d’informació sobre la seva vida. Gràcies a això, l’anellament és una de les tècniques més efectives a l’hora d’estudiar la biologia, els moviments i la demografia poblacional dels ocells.

L’ICO, anomenat anteriorment Grup Català d’Anellament (GCA), s’ha encarregat de la coordinació de l’anellament científic d’ocells a Catalunya pràcticament des de la seva creació. Durant tots aquests anys, ha hagut de fer aquesta tasca utilitzant anelles d’altres oficines d’anellament de l’Estat. Primer, la del Ministeri de Medi Ambient, i des del 2012, la de la Societat de Ciències Aranzadi. A partir de l’1 de gener del 2021 es farà servir el nou remitent català, quan es preveu que s’hagi acabat el procés de distribució de les noves anelles, ja en marxa. A partir d’aquesta data només s’utilitzaran anelles del nou remitent propi de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.