Terratrèmol de magnitud 3 entre Cassà i Llagostera
Va ser al migdia, sense danys, però es va notar al Gironès, la Selva i el Baix Empordà
Un petit terratrèmol de magnitud 3 es va deixar sentir ahir al migdia a cavall de les comarques del Gironès, el Baix Empordà i la Selva. El moviment sísmic es va registrar a les 12.40 hores, amb l’epicentre situat al terme de Llagostera, però en un punt pròxim al límit de terme amb Cassà i a 7 quilòmetres de profunditat, segons dades de la xarxa de sismògrafs de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). L’ens va descartar que el moviment hagués provocat danys materials en edificacions o propietats.
A diferència d’altres sismes, recurrents d’altra banda a l’entorn de Santa Coloma de Farners, el d’ahir es va produir una mica més a prop dels municipis més poblats de la Costa Brava centre, i tot i tenir una magnitud força lleu es va percebre des de poblacions com ara Sant Feliu de Guíxols, Calonge, Palamós, Palafrugell o la Bisbal, en forma de tremolor subterrània, tro o fins i tot sacsejada, en funció de cada habitatge i l’altura. Potser el fet que molts veïns fossin a casa pel confinament municipal va contribuir que més gent notés el sisme.
Precedents pitjors
A les comarques gironines, el terratrèmol més notable registrat els darrers anys va ser el del 29 d’octubre del 2015 a l’Escala, de magnitud 4,3, que va desbancar el sisme de 4,0 que el 21 de setembre del 2004 –amb l’epicentre al nord de Queralbs– va sacsejar el Ripollès i la Garrotxa, va provocar esquerdes en edificis i altres danys i desperfectes materials. Entre finals d’octubre i inicis de novembre del 2015, altres vuit rèpliques van neguitejar la població a l’entorn del golf de Roses, però no hi va haver cap dany de consideració
El març de 2014 també n’hi va haver un de magnitud 3,9 davant la costa de Palamós. Però tots aquests registres queden lluny dels històrics terratrèmols del segle XV a Camprodon (6,5 graus), el febrer del 1428, i Olot, i Amer i Osor, el 1427, que sí que van produir greus destruccions i centenars de morts.
El més fort des que va començar l’any a Catalunya
El risc sísmic de Catalunya és menor, en comparació amb les zones de màxima intensitat, però creix a l’entorn del Pirineu i Prepirineu, i a la demarcació les comarques més exposades són la Garrotxa, la Selva interior, el Ripollès i la Cerdanya. Habitualment, cada any es produeixen nombrosos terratrèmols a la demarcació, però des que va començar l’any, el d’ahir és el més destacat, i una mica allunyat de les zones habituals. El 2 de gener se’n van registrar dos, el més destacable de magnitud 1,3, a la Selva, i el dia 8 n’hi va haver diversos, imperceptibles, a la Cerdanya. L’anterior més recent data, segons els registres de l’ICGC, de dimecres, de magnitud 0,8 a la Vall del Bac.