Medi ambient

El futur model de recollida de residus a Girona barri a barri

Un estudi ho fixa a partir de dades com la densitat de població i d’habitatges

La conclusió és que dels 30 barris de la ciutat, n’hi hagi 15 amb contenidors intel·ligents, deu amb porta a porta i cinc amb un model mixt o alternatiu

Al Barri Vell i a part del Mercadal caldrà un model alternatiu

L’Ajuntament de Girona ha determinat, a partir d’un estudi, el futur model de recollida de residus que s’implantarà a cada barri. Fa temps que el govern ha deixat clar que aposta per establir el porta a porta a totes les zones on es pugui i també, des de fa uns mesos, que el sistema per a la resta serà el dels contenidors tancats intel·ligents (que s’obren amb una targeta personal), com s’ha començat a implantar en una zona de l’Eixample. En l’estudi d’ara, a partir de paràmetres com la densitat de població, la densitat d’habitatges, els espais lliures a les parcel·les i el nombre d’activitats econòmiques per edifici, s’ha conclòs que dels 30 barris de la ciutat, n’hi ha deu amb unes característiques idònies per al porta a porta, 15 on s’haurà d’optar pel sistema de contenidors intel·ligents i cinc on la idea és establir-hi un model mixt (amb una zona amb porta a porta i una altra amb contenidors) o alternatiu.

Zones amb porta a porta

L’estudi destaca com a avantatges del sistema els nivells més alts de recollida i recuperació, amb més implicació de la població i un menor cost del reciclatge, la retirada de contenidors de la via pública (guanyant espai i estalviant-se manteniment i neteja), la desaparició de l’anonimat i que facilita les taxes de pagament per generació. Com a inconvenients, s’assenyala l’horari de lliurament força estricte, el canvi d’hàbits que suposa i que el cost de recollida tendeix a ser més alt. Se subratlla que és el model més òptim en zones de baixa densitat de població (on les àrees de contenidors solen estar sobredimensionades) i baixa densitat d’habitatges (on hi hagi espai a la façana o vorera per dipositar el cubell o bossa).

A banda de Sant Daniel, Campdorà i la Pujada de la Torrassa, on ja funciona, es preveu per als barris de Montjuïc (que serà el següent i per al qual s’està preparant un estudi), Palau-sacosta - Avellaneda - Mas Xirgu, Fontajau, Germans Sàbat, Mas Catofa, Torre Gironella i les Pedreres. També es preveu en zones de tres barris més, on hi haurà un model mixt: a Sant Narcís la idea és fer porta a porta al centre històric i posar contenidors intel·ligents a la resta; a Domeny-Taialà, la intenció és que al nord hi hagi porta a porta i al sud (on es preveu un fort augment demogràfic) contenidors, i a Montilivi - la Creueta, també hi ha una zona per a cada sistema (a la zona de més a l’est, porta a porta, i a l’oest, contenidors).

Zones amb contenidors

L’estudi descarta el porta a porta en zones més complexes, per la dificultat d’implementació, i aposta per establir-hi un sistema “que permeti restriccions similars per evitar així la fuga de residus entre els dos models i els greuges comparatius en un mateix àmbit territorial”, i considera que aquest és el sistema de recollida de contenidors tancats agrupats en superfície (amb avantatges com ara la desaparició de l’anonimat i la possibilitat d’establir taxes de pagament per participació, la reducció de contenidors, el cost de recollida més baix i l’augment de participació en el reciclatge, tot i que s’avisa d’inconvenients com ara l’alta inversió requerida, la dificultat d’identificar la procedència dels residus, els horaris estrictes i el canvi d’hàbits que suposa).

Així, es conclou que aquest ha de ser el model –a més de les zones ja esmentades de Sant Narcís, Domeny i Montilivi-la Creueta– de 15 barris de la ciutat: Can Gibert del Pla, Carme - Vista Alegre, Font de la Pólvora, Pla de Palau - Sant Pau, Devesa-Güell, Pedret, Pont Major, Grup Sant Daniel, Sant Ponç, Vila-roja, Santa Eugènia, Torre de Taialà, Eixample, Figuerola-Bonastruc i Mas Ramadà. En aquest últim cas, s’explica que té trets de porta a porta però que s’ha optat pels contenidors per “agrupar les rutes de recollida dels vehicles recol·lectors i tenint en compte la classificació dels barris limítrofs”, que són de contenidors.

També hi ha un setzè barri marcat com a zona de contenidors intel·ligents, el Mercadal, però s’avisa que les “característiques urbanístiques d’una part del barri fan que el pas de vehicles no sigui possible” i per això caldrà, sobretot a la zona del carrer Hortes, “un model de recollida alternatiu”, que tampoc no pot ser el porta a porta a causa de l’elevada densitat de població, d’habitatges i la baixa disponibilitat d’espai lliure. El mateix passa amb tot el Barri Vell, per al qual l’estudi també demana un model alternatiu que compleixi “les mateixes restriccions quant a calendari i identificació”.

Objectius i freqüències

L’estudi destaca la reducció de la generació de residus en general i de la fracció resta i dels impropis en particular, entre els objectius del canvi de model, a més de sensibilitzar la ciutadania i augmentar la seva participació en la segregació de residus i també la identificació de les aportacions “per a l’aplicació d’un futur pagament per generació o participació”.

L’estudi també fixa que les freqüències de recollida, independentment del model, seran de tres dies a la setmana per a l’orgànica; de dos dies a la setmana per als envasos lleugers; un dia a la setmana per a paper i cartró, i setmanal o quinzenal tant per al vidre com per a la resta.

LA DATA

09.03.21
és el dia
límit perquè els ciutadans puguin opinar sobre la proposta de canvi de model de recollida al web municipal.

El calendari del nou contracte

L’estudi del model de recollida de residus de cada barri s’emmarca dins del plantejament del nou contracte de la neteja de Girona que s’està acabant d’ultimar. El regidor de Neteja, Eduard Berloso, va explicar fa uns dies que treballen amb la idea de treure’l a concurs al juliol per tal de tenir el tema resolt a finals d’any. El contracte del servei de neteja de Girona –el més important, en volum de diners, de la majoria d’ajuntaments– es dividirà en tres apartats principals: la neteja viària, per a la qual ja es va obrir una fase de participació del 9 al 18 de febrer; la recollida de residus, per a la qual s’acaba d’obrir ara la fase de suggeriments amb la publicació de l’estudi i el mapa (es podran fer aportacions fins al 9 de març), i els serveis de deixalleria fixa i mòbil, encara pendent. Actualment el polèmic contracte amb Girona+Neta ja ha vençut, i l’empresa mixta continua prestant el servei perquè és “essencial” fins que hi hagi nova adjudicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.