Fridays For Future torna als carrers en el dia d’Acció Global pel Clima
El moviment ecologista convoca protestes a més de 700 ciutats arreu del món
Alerten que la pandèmia de coronavirus és “símptoma d’una crisi sistèmica”
El moviment ecologista Fridays for Future (FFF) ha retornat aquest divendres als carrers amb motiu del dia d’Acció Global pel Clima amb mobilitzacions a més de 700 ciutats d’arreu del món, amb l’objectiu d’exigir el compliment de l’Acord de París de 2015 de limitar l’augment de la temperatura global a 1,5 ºC.
A Barcelona la plataforma ecologista estudiantil ha reunit desenes de persones a l’Arc de Triomf per reivindicar que és “temps d’actuar” davant de l’emergència climàtica. Els manifestants han denunciat que el sistema econòmic i social actual els “roba” el “temps” i la “vida” davant de l’emergència climàtica.
En un manifest, el moviment alerta que aquest sistema, que defineix com a “racista, imperialista i patriarcal”, els “deixa sense futur” i els “precaritza el present”. És per això que exigeixen “nous temps”.
Els activistes pel clima adverteixen en el manifest que la pandèmia de la Covid-19 és el “símptoma d’una crisi sistèmica”.
A Barcelona la concentració ha consistit en una performance amb una xarxa sostinguda per diversos activistes i amb l’actuació de tres ballarins. Amb aquesta acció han volgut reivindicar el treball en xarxa contra les injustícies climàtica i social. També s’ha fet un petit concert i han intervingut representants de diversos col·lectius socials, com els Iaioflautes o dels moviments per l’habitatge, per visualitzar el que consideren lluites compartides davant d’un sistema econòmic i social que els “precaritza” el present.
Mar Mirabete, portaveu de FFF a Barcelona, ha afirmat que el sistema actual, basat en la “inacció política” i la “promesa de falses solucions”, els està “robant el temps”. “Necessitem una transició cap a un món ecosocial acompanyat de justícia climàtica”, ha afirmat a l’ACN.
Abans de la pandèmia, els moviments ecologistes havien començat a tenir pes en l’agenda social i mediàtica però, en l’emergència sanitària pel coronavirus, han perdut visibilitat pública. “No podem sortir de la crisi de la Covid-19 sense sortir de la crisi climàtica, perquè les dues estan relacionades; tenen la mateixa causa: un sistema que no contempla els límits geofísics del planeta”, ha advertit Mirabete.
Cadena humana i bicletada
A Viena milers de joves han format una cadena humana d’uns tres quilòmetres a l’avinguda Ring.
Els assistents, que duien mascaretes i que han respectat en tot moment la distància interpersonal, han pintat murals als carrers i han exhibit pancartes amb demandes per una major acció política per aturar el canvi climàtic.
Alguns dels missatges més repetits han estat “Justícia climàtica ja” o “No hi ha futur en un planeta mort”.
A Berlín centenars de persones han fet una marxa amb bicicletes que ha començat a l’Alexanderplatz i ha acabat a la Postdamer Platz,
La protesta s’ha celebrat malgrat les restriccions per la Covid-19 i s’ha desenvolupat sense incidents, amb consignes com “Menys parlar i més actuar”. “Necessitem canvis sistèmics perquè la crisi climàtica és el resultat de l’explotació estructural de les persones i la destrucció ecològica”, ha explicat l’activista Hannah Pirot en un comunicat.