LAIA MARTÍNEZ
ALCALDESSA DE PARDINES
“Soc jove i tinc temps per al meu poble”
Diu que és una anècdota ser l’alcaldessa més jove del país i recomana a tots els joves implicar-se en la gestió pública
Pal·liar els efectes de la Covid és la seva principal ocupació
Mestra i alcaldessa
Laia Martínez (Pardines, 1995) és mestra d’educació infantil a l’escola bressol de Ribes de Freser, al poble veí. És membre de la llista Independents per Pardines-AM, que computa per ERC. El ple de Pardines és monocolor, tots els cinc membres són del partit de l’alcaldessa. Ara per ara, en forma part com a independent i afirma que en l’àmbit del càrrec que ocupa està aprenent molt. Fins al moment en què ha ocupat l’alcaldia, a final de gener, ha estat la responsable d’Educació, Festes i Cultura i hi ha sumat Participació, Justícia i Seguretat.
La renúncia al càrrec de Núria Pérez, per motius personals, l’ha convertit en l’alcaldessa més jove de Catalunya, amb 26 anys acabats de fer. Afirma que és una anècdota, però anima la gent jove a viure l’experiència de dedicar un temps a la política. La lluita contra els efectes de la pandèmia en tots els àmbits és el principal repte que ha hagut d’entomar, a part d’aprendre a marxes forçades el funcionament d’un ajuntament.
Com es va assabentar que era l’alcaldessa més jove del país?
Va ser a través dels mitjans de comunicació. És veritat que no hi havia parat atenció i crec que no és res més que una anècdota. De fet, soc l’alcaldessa més jove de Catalunya però en el nostre equip de govern hi ha un regidor que encara és més jove que jo. I, fins i tot, l’anterior alcaldessa va ser la més jove del país quan va encapçalar la llista en les eleccions del 2015 i va sortir escollida.
No és habitual trobar gent jove en la política. Com hi va accedir vostè?
En l’anterior mandat, la Núria Pérez, que ha estat fins ara l’alcaldessa, em va proposar ser a la seva llista i en una posició per ser escollida regidora. M’ho vaig estar pensant molt, però al final van pesar els meus sentiments.
Què vol dir?
Que Pardines és el meu poble i que me l’estimo i que vull aportar el meu granet de sorra per millorar coses. De fet, ara soc jove, tinc temps, i crec que és el moment de dedicar-lo a la gestió pública.
Creu que falta més gent jove en el món de la política?
Sí, és una bona manera de fer-se sentir i de fer aportacions, i la veritat és que és una experiència que recomano a tothom.
Quina ha estat l’afectació de la pandèmia?
Déu-n’hi-do, tot i ser un poble petit. Durant el confinament van venir veïns de segona residència, però es van quedar a casa seva. El cop més dur va ser el tancament perimetral del Ripollès pocs dies abans de Nadal. Això va ser un cop molt fort en l’àmbit econòmic. Som un municipi on el sector turístic és clau en l’economia de les famílies.
I quines són les solucions que han dut a terme?
Al principi, es van dur a terme actuacions més d’emergència, com per exemple les mascaretes FFP2 que vam fer arribar a tots els veïns gràcies al voluntariat d’una vintena de veïnes i veïns. I, ara, per exemple, estem treballant en uns ajuts en forma de vals, tres de 10 euros cadascun, que rebran els veïns, però que hauran de gastar en establiments de restauració del nostre poble.
En quins projectes treballen?
Estem millorant el parc de Sant Esteve, sobretot a la zona dels jocs infantils, i també l’àrea d’aportació de residus. En aquest punt, a part de millorar-la i de reordenar-la, aprofitem els treballs per arreglar l’accés de vianants de la zona.
Alguna obra subvencionada pel Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya?
Sí, la millora urbanística de la plaça del Padró, que és la plaça de l’Ajuntament. A més, també ens han aprovat el projecte per cobrir la pista poliesportiva del poble. En tots dos casos, hem aconseguit una subvenció del 95% del cost.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.