S’esgota el sòl per a nous creixements a la Garrotxa
Hi ha 4.000 hectàrees susceptibles de ser ocupades, però una part són per a les futures necessitats agrícoles
Es desprèn de les dades recollides per l’Observatori per al Desenvolupament Sostenible
La Garrotxa només té 4.000 hectàrees en el conjunt de la comarca per encabir-hi els futurs creixements urbanístics, tant per a usos residencials com industrials, tot i que cal tenir en compte que una part han de ser per cobrir les necessitats agrícoles de la zona.
Si es compleix la projecció de creixement de la població dels 58.620 habitants fins als 66.000 els pròxims anys, no es podran complir els objectius de desenvolupament sostenible fixats per l’ONU per al 2030, o serà molt difícil complir-los. Ho ha avançat el director del Consorci de Salut Pública i Medi Ambient (Sigma), Francesc Canalias, a partir de l’anàlisi de les dades recollides per l’Observatori per al Desenvolupament Sostenible de la Garrotxa.
I és que de les 8.000 hectàrees susceptibles de ser urbanitzades que té la Garrotxa, un quart, unes 2.000, són zones inundables i, per tant, no urbanitzables, i un altre quart són espais ja ocupats, i a tot plegat, cal afegir-hi que, una part d’aquestes hectàrees són del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
Les àrees susceptibles d’encabir creixements es distribueixen a l’entorn de la vall del riu Fluvià, a les valls d’en Bas i de Bianya. La resta són molt més esparses.
La Garrotxa ha experimentat una centrifugació de la població cap a Olot i els municipis del seu entorn, sobretot les Preses, la Vall de Bianya i Sant Joan les Fonts i, a partir d’ara, hauria de produir-se el moviment contrari. Això, segons el director del consorci Sigma, repartiria els creixements i els impactes i seria una de les estratègies importants per complir els objectius de desenvolupament sostenible fixats per l’ONU.
LA XIFRA
Cada garrotxí genera 1,3 kg de residus al dia
Els garrotxins generen 1,36 kg de residus per habitant i dia i 1.986 kg per família i any, segons l’Observatori, i ocupa la novena posició al país quant a selecció de residus. Un 52% dels residus generats se seleccionen –estalvi de 4.668 tones de diòxid de carboni–. El consum de l’enllumenat públic ha baixat dels 5,6 milions de quilowatts el 2018 als 5,4 el 2020. Els equipaments municipals han passat de 5,4 a 4,6. Amb 60 diagnosis energètiques fetes, és una de les assignatures pendents.