Més porta a porta al Gironès amb Aiguaviva i Campllong
Els dos municipis introduiran el nou model de recollida l’últim trimestre d’aquest any
L’Agència de Residus de Catalunya concedeix un ajut de 385.000 euros al Consell Comarcal pel canvi
L’impuls a la comarca del Gironès del model de recollida d’escombraries del porta a porta (PaP) serà una realitat l’últim trimestre d’aquest any. Aiguaviva i Campllong canviaran de model i seran els primers de la llista de catorze municipis on el Consell Comarcal vol millorar els nivell de reciclatge.
L’alcalde d’Aiguaviva, Josep Pinsach (ERC), explica que la introducció del PaP s’ha endarrerit a causa de la pandèmia. Considera que el reciclatge millorarà amb el PaP en el poble, de 790 habitants, i que faran una campanya informativa als veïns.
El nou servei, adjudicat a Urbaser, preveu alhora l’aplicació d’un pagament per generació. L’alcalde de Sant Gregori i president del Consell Comarcal del Gironès, Quim Roca (Junts), recorda que, amb el PaP, aspiren a arribar al “75% de recollida selectiva, en una primera fase”. Actualment és d’un 40%, indica. Al Gironès, Vilablareix i Celrà ja tenen el sistema introduït des de fa anys, igual que en el nucli urbà de Llagostera i en bars i restaurants del Barri Vell i del Mercadal i al barri de Sant Daniel, entre altres sectors de Girona.
Entre aquest any i el 2022, també introduiran el PaP els següents pobles: Bescanó, Bordils, Cervià de Ter, Flaçà, Fornells de la Selva, Juià, Llambilles, Quart, Sant Gregori, Sant Joan de Mollet, Sant Julià de Ramis i Sarrià de Ter.
El Consell Comarcal del Gironès ha informat que el canvi de model tindrà el suport explícit de l’Agència de Residus de Catalunya (ACR), que ha concedit un ajut de 385.000 euros per sufragar el cost de les inversions i del nou servei durant els dos primers anys. Amb el PaP, hi haurà comunicació bidireccional entre els generadors i el servei a través d’una aplicació i una web.
LA XIFRA
Entre “turisme de deixalles” i veïns que ho fan
L’alcalde d’Aiguaviva, Josep Pinsach, explica que el PaP els evitarà “el turisme de deixalles”. Veïns d’altres pobles que anaven a deixar la brossa al contenidors d’Aiguaviva. “Ara quan no hi hagi contenidors sinó cubells això no passarà”, explica l’alcalde, que ja s’havia queixat fa dos anys a aquest diari. Ara el que passa al poble –diu Pinsach– és que petits industrials aboquen runa o oli “al bosc”. Aiguaviva seguirà l’exemple de pobles com ara Vilablareix, Riudellots de la Selva i Vilobí d’Onyar, que tenen el PaP.