Von der Leyen: “L’informe sobre el clima torna a fer sonar les alarmes”
Defensa que la Unió Europea està fent la seva part amb la Llei Climàtica Europea i les propostes per a 2030
La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha avisat aquest dilluns que el nou informe del Grup Intergovernamental d’Experts per al Canvi Climàtic (IPCC) “torna a fer sonar totes les alarmes del clima” i ha assegurat que la Unió Europea “està fent la seva part” per a frenar l’escalfament global.
“Només reduint les emissions de gasos hivernacles a zero netes per a l’any 2050 podem limitar l’augment de la temperatura global a 1,5 graus centígrads. La Unió Europea està fent la seva part amb la Llei Climàtica Europea i les propostes per a 2030”, va escriure Von der Leyen en el seu compte de Twitter. “Tothom ha d’actuar”, ha afegit.
També el president del Consell Europeu, Charles Michel, va insistir en Twitter en què “no queda temps” per a “limitar l’escalfament global i evitar canvis desastrosos en la vida en el nostre planeta”. “Però podem fer-ho. La UE va aplanar el camí per a la neutralitat climàtica per a 2050. És un desafiament, però també una gran oportunitat per a un món millor, més just i més pròsper”, va incidir el polític belga.
El document presentat aquest dilluns per l’IPCC, que des de 1988 analitza per a Nacions Unides els efectes del canvi climàtic en el planeta, adverteix que molts efectes de l’escalfament global, especialment en oceans i zones polars, “són irreversibles per als pròxims segles o mil·lennis”.
L’informe estima que el nivell de la mar continuarà augmentant irremeiablement, entre 28 i 55 centímetres a la fi de segle respecte als nivells actuals fins i tot si s’arriba a nivells de zero emissions netes.
La Unió Europea s’ha compromès a aconseguir la neutralitat climàtica en 2050, és a dir, a no alliberar més gasos d’efecte d’hivernacle dels quals pot absorbir, i a reduir les seves emissions netes de CO2 almenys un 55% en 2030 enfront de 1990. Per a això, va presentar fa un mes una sèrie d’iniciatives legislatives en diferents sectors que han de negociar-se en els pròxims mesos.