Adif enllesteix el projecte per reurbanitzar la plaça Espanya de Girona i avala la proposta feta per l’Ajuntament
El consistori confia desencallar a la tardor els canvis de titularitat dels terrenys perquè l’obra tiri endavant
Adif enllesteix el projecte per reurbanitzar la plaça Espanya de Girona i treure tota la part d’asfalt i formigó que ocupava l’antiga estació d’autobusos. El regidor d’Urbanisme, Lluís Martí, explica que l’ens ferroviari ha avalat la proposta que li va fer arribar l’Ajuntament, que preveia una inversió de 2,1 milions d’euros (milions d’euros) per convertir la zona en un espai ampli i diàfan, amb zones verdes i de descans. El regidor, a més, també confia que aquesta tardor Adif i el consistori tanquin un acord sobre el principal escull perquè l’obra tiri endavant: els canvis de titularitat dels terrenys. De fet, aquest setembre ja s’ha previst una reunió on les dues parts posaran els llistats de propietats damunt la taula i els confrontaran.
La reforma de la plaça Espanya és una de les obres de l’AVE que encara queden pendents a la ciutat. Fa més de quatre anys que gran part d’aquest espai encara l’ocupen les andanes de l’antiga estació provisional d’autobusos.
Al desembre del 2018, l’Ajuntament va enviar a l’aleshores Ministeri de Foment la seva proposta per reurbanitzar l’espai. L’avantprojecte apostava perquè la plaça fos un espai ampli i diàfan, amb zones verdes i de descans per als veïns. La proposta, que pujava a 2,1 milions, eliminava també l’actual gir a l’esquerra des del carrer Barcelona, preveia que el de Bailén fos exclusiu per a vianants, i que el de Pierre Vilar –el que passa davant l’estació de trens- canviï de sentit.
Ara, partint d’aquesta proposta, Adif enllesteix ara el projecte de reposició. “Ens han confirmat que la nostra proposta els semblava bé i que se la farien seva, com ja va passar amb la plaça Europa; però fonamentalment, serà l’avantprojecte que va sortir de Girona”, ha concretat el regidor d’Urbanisme.
Lluís Martí explica que, a priori, la inversió per les obres voltarà aquella que ja va recollir l’Ajuntament. Però que de totes maneres, per saber-ne l’import definitiu, caldrà esperar-se a veure el document final (que serà el que marcarà el pressupost de licitació).
Nova reunió al setembre
De totes maneres, abans l’obra no tiri endavant, caldrà resoldre la qüestió patrimonial. És a dir, clarificar qui té la titularitat de diferents terrenys i acordar possibles canvis de propietat entre l’Ajuntament i Adif. Això afecta no només l’àmbit de la plaça Espanya, sinó també part de Poeta Marquina, l’estació de mercaderies i zones del Mas Gri i el Parc Central.
“Per poder tancar-ho tot plegat i arribar a un acord, és fonamental resoldre-ho”, explica el regidor d’Urbanisme. “Hi ha un seguit de superfícies que podrien constar com a titularitat d’Adif i que no tindria cap sentit que fos així, perquè fa molts anys que són d’ús públic per a la ciutat, i a l’inrevés; és a dir, superfícies que constessin a nom de Girona i ho hagin de fer al d’Adif”, concreta Martí.
Per abordar-ho, l’Ajuntament, Adif i la Subdelegació de l’Estat han acordat reunir-se de nou aquest setembre. En aquesta trobada, cadascú portarà el llistat de titularitats i superfícies que consten a nom seu, i es confrontaran amb l’altra part. El regidor destaca la bona sintonia que hi ha amb el subdelegat, Albert Bramon, i confia que aquesta tardor es puguin desencallar els canvis de titularitat dels terrenys..
Plaça Europa, en breu
Pel que fa a les altres obres de l’AVE que encara cuegen, el regidor d’Urbanisme explica que en breu començaran les de plaça Europa, que permetran acabar la part sud del Parc Central. Els treballs, que Adif va adjudicar abans de l’estiu, costaran 790.000 euros i duraran dos mesos.