Olot reclama una nova depuradora a l’alt Fluvià
L’Ajuntament en ple ho demana a l’ACA i als ajuntaments de la Vall d’en Bas i les Preses
L’alcalde de la Vall d’en Bas recorda que al seu municipi ja n’hi ha vuit, mentre que a les Preses no n’hi ha cap
El ple de l’Ajuntament d’Olot ha aprovat aquesta setmana, per unanimitat, una moció en què es reclama a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i als ajuntaments de la Vall d’en Bas i les Preses la construcció d’una depuradora al tram del Fluvià anterior al seu pas per Olot (l’alt Fluvià, que transcorre pel terme de la Vall d’en Bas). En la petició, proposada pel PSC, s’afirma que la depuració de les aigües d’aquella zona les està assumint l’estació d’Olot, que ha quedat col·lapsada. A més –s’hi assenyala–, quan plou molt el col·lector provinent de la Vall d’en Bas (i que recull també les aigües de les Preses) va tan ple que no admet les aigües brutes generades en alguns barris d’Olot. En la moció també es demana que el mateix Ajuntament d’Olot inverteixi en la millora de la seva xarxa de col·lectors.
La petició ha causat malestar a l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, on hi ha sis depuradores públiques de petites dimensions i dues de grans de dues empreses privades. En canvi, a les Preses no n’hi ha cap, de depuradora. “Ens sembla poc rigorós i esbiaixat que es culpi la Vall d’en Bas”, va manifestar ahir l’alcalde, Lluís Amat, segons el qual no és cert que sigui el seu municipi el que embruti les aigües d’Olot. En aquest sentit, Amat va recordar el fet que les Preses no depura i que els col·lectors d’Olot són deficients. No obstant –va afegir-hi Amat–, el seu Ajuntament està d’acord que cal trobar una solució al problema, i de fet –va recalcar– tenen encarregat un estudi en aquest sentit, amb el coneixement del Consell Comarcal.
El seu homòleg de les Preses, Pere Vila, voldria que el tema es debatés a escala comarcal. Ahir va assenyalar el terme veí com a únic territori possible on construir la depuradora, ja que caldria fer-la ben a la vora del Fluvià, i aquest riu no passa per les Preses. Quant a la contribució del seu poble a les aigües brutes, va assegurar que “una sola empresa de la Vall d’en Bas en genera més que tot el polígon industrial de les Preses”.