medi ambient
La temperatura puja més de tres graus al juliol a Barcelona
Al Raval se situa 3,3 graus per sobre la mitjana d'aquest mes en el període comprès entre el 1961 i el 1990
El mes ha estat sec excepte al Pirineu i el Prepirineu, i l'agost comença amb tempestes
El juliol ha estat un mes força càlid arreu de Catalunya llevat d'algunes zones del Pirineu i el Prepirineu central i occidental, i a la ciutat de Barcelona això es va traduir, sobretot en la primera quinzena, en unes temperatures que van experimentar un augment de més de tres graus respecte a la mitjana climàtica mensual del juliol entre el 1961 i el 1990, un fenomen que s'anomena anomalia positiva. Aquestes són algunes de les dades facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya, entre les quals destaca que al barri del Raval aquesta anomalia climàtica va superar el 3,3 graus, i en altres zones, com ara el zoo i la Zona Universitària, va ser de 3 graus.
Aquest increment de temperatures s'explica per un comportament poc habitual de l'anticicló de les Açores, situat més al sud, que va afavorir la presència de masses d'aire càlid procedents del continent africà. Aquest fet va provocar que sobretot durant la primera quinzena de juliol es registressin temperatures més elevades. A banda de Barcelona, també es van produir anomalies positives de 2,9 graus als Hostalets de Pierola (Anoia) i al Pont de Vilomara (Bages), i de 2,8 graus a Vacarisses (Vallès Occidental).
El juliol tampoc no va ser un mes de grans precipitacions, a excepció també del Pirineu i el Prepirineu, on sí que vas ser molt plujós, amb precipitacions de 131,8 l/m² al santuari de Queralt (Berguedà); 130,8 l/m² al Port del Comte (Solsonès), i de 123,8 l/m² al Pont de Suert i Boí (Alta Ribagorça). Dues pertorbacions entre els dies 19 i 23, i una altra entre el 29 i el 30, van provocar que les quantitats registrades en algunes poblacions en un dia superessin la mitjana mensual.
Vent i pluja per començar l'agost
El mes d'agost, a diferència del juliol, ha començat amb temperatures més suaus, però sobretot amb la presència de tempestes, dilluns, que van escombrar bona part de Catalunya a la tarda. En algunes zones, com ara les terres de Ponent, la pluja va anar acompanyada d'episodis de calamarsa, fort vent i una notable activitat elèctrica. Un exemple de la virulència de la tempesta és la quantitat de pluja caiguda a Muntanyola (Osona), amb 4,1 mil·límetres en un minut, o els 3,2 mil·límetres registrats a Vilanova de Meià (Noguera). Les precipitacions més importants es van registrar a Oliola, també a la Noguera, amb 57 litres per metre quadrat, seguides dels 52 l/m² de Perafita i els 44,2 l/m² de Muntanyola, els dos d'Osona, i les poblacions d'Aitona i Maials, del Segrià, amb 42 l/m² i 40 l/m² respectivament. A Sabadell (Vallès Occidental) el fort vent va fer caure tanques d'obra i arbres, un dels quals va malmetre la teulada d'una casa al Raval d'Amàlia i va deixar sense subministrament elèctric l'habitatge i els semàfors propers.