Infraestructures

L'última gran depuradora es construeix al Maresme

L'EDAR del Maresme Nord ha de tractar les aigües residuals de cinc municipis i d'una població màxima de 216.000 habitants

Les obres superen els 52 milions d'euros

L'estació depuradora d'aigües residuals del Maresme Nord afronta l'última fase d'unes obres que van començar el maig del 2008 i que haurien d'estar enllestides, com a màxim, a principi del 2011. L'estructura, qualificada pel conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar com “l'última gran depuradora de Catalunya” s'aixeca a la falda de l'antiga pedrera del Montpalau, a tocar de Pineda de Mar, però al terme municipal de Tordera. Es tracta d'un equipament de grans dimensions que queda empetitit a dins del forat de la muntanya, però que sorprèn per la magnitud de les proporcions quan hi ets a prop. L'actuació, adjudicada a l'empresa Copisa, té un pressupost que supera els 52 milions d'euros –dels quals 14,4 provenen dels fons europeus– i ha de garantir la neteja de les aigües residuals de les poblacions de Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna, Palafolls i Malgrat de Mar.

Obres a tres bandes

A part de la construcció de la planta en un indret lluny del nucli urbà, les obres s'han desenvolupat en dos espais més. La primera és la planta decantadora del costat de la platja de Pineda, l'únic tractament de les aigües que es fa fins ara en una de les zones turístiques més importants de Catalunya. La segona és la canalització que ha d'unir totes dues plantes perquè les aigües que arribin a l'estació de la platja s'impulsin cap a l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de Montpalau, amb un desnivell de 100 m. Aquestes canalitzacions han obligat, en l'últim tram, a construir un vial alternatiu al carrer per on circulaven els cotxes per poder soterrar les canonades al costat de la riera, on el projecte inicial feia passar els tubs.

Les previsions de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) és que diàriament es tractin 54.000 m³/s, però amb la possibilitat que s'ampliï a 81.000 m³/s. Una preocupació principal, sobretot dels veïns de Sant Pere de Riu, al costat de la depuradora, són les males olors que es desprenguin durant el tractament. Aquest aspecte, segons els tècnics, ha estat especialment valorat i resolt, “les parts susceptibles de generar males olors s'agrupen en un dels laterals de l'estructura i poden ser tancats hermèticament”.

Un cop en marxa, el projecte de l'EDAR també preveu la creació d'un centre d'interpretació ambiental integrat en el paisatge, un centre que permetrà visites concertades a les instal·lacions per ensenyar el cicle de l'aigua en entorns territorials urbanitzats i mostrar el procés de depuració i reutilització del Maresme.

216.000
persones
és la població màxima calculada dels cinc municipis que ha de donar cobertura la instal·lació, ampliables a 324.000.
54.000
m³/s
és la capacitat màxima d'aigües residuals tractades però hi ha la possibilitat d'ampliar-la en un futur a 81.000 m³/s.

L'aprofitament de l'aigua, a mitges

L'EDAR del Maresme Nord incorpora ara la construcció del terciari amb l'objectiu de recarregar l'aqüífer profund de la Tordera, que serveix per garantir els usos prioritaris com el consum, així com també l'aprofitament per a usos municipals, agrícoles i industrials. Tot i així, inicialment es va anunciar que només s'aprofitaria el 10% de l'aigua que es “netegés”. Els municipis afectats es van queixar contra el que consideraven un flac favor a l'equilibri mediambiental. Al cap d'un temps d'estira-i-arronsa, l'ACA va anunciar que posava a licitació el projecte de creació del terciari que havia de garantir l'aprofitament del 100% del cabal tractat i que aquest s'abocaria a la Tordera. En qualsevol cas, independentment de la recàrrega de l'aqüífer –que indirectament beneficiarà l'abastiment d'aigua de tots els pobles del nord de la comarca– només Pineda ha anunciat que reaprofitarà directament l'aigua sanejada quan hagi construït el gran parc que es preveu a la nova zona de desenvolupament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.