Opten perquè Sant Miquel de Setcases sigui parc natural i no pas estatal
L'Ajuntament i els participants en el procés participatiu diuen que equilibra més les aspiracions ecologistes i produccionistes
L'àmbit, però, deixa de ser local
La figura del parc natural és la que s'ajusta més a les necessitats de la gestió i protecció del bosc de Sant Miquel de Setcases, segons van concloure la majoria dels integrants del procés de participació públic. Per contra, van considerar que la reconversió d'aquest espai en parc estatal seria una figura de protecció massa estricta. En canvi, si la muntanya de Sant Miquel es declara parc natural, això permetrà equilibrar més bé les peticions d'una millor protecció que han formulat al llarg dels últims anys els sectors ecologistes amb les del sectors més produccionistes.
Cal tenir en compte, però, dos aspectes rellevants, segons les observacions del Departament de Medi Ambient i de l'empresa que ha conduït el procés participatiu, X3 Estudis Ambientals. Per una banda, que la proposta de declarar la muntanya de Sant Miquel com a parc estatal o bé com a parc natural, que no estava prevista en el disseny de les premisses inicials, s'ha d'emmarcar en un àmbit superior, el de l'espai d'interès natural de les capçaleres del Ter i del Freser. En aquest cas, el debat i la formulació s'ha d'estendre a cinc municipis més: Queralbs, Ribes de Freser, Vilallonga de Ter i Toses, a més de Setcases. A part d'això, segons la figura de protecció per la qual s'opti, caldrà negociar-la i tramitar-la davant del govern català –parc natural– o espanyol –parc estatal–.
Per l'altra banda, en el procés participatiu no es va abordar el tema de la zonificació de l'espai protegit, el qual hauria creat molta controvèrsia, que és la que es produirà en el moment de la seva tramitació, si és que arriba. I és que es tracta de delimitar les zones anomenades de reserva natural, on no es podria dur a terme pràcticament cap activitat. El que sí que va quedar clar durant els debats del procés de participació és que l'actual pla d'ordenació de la muntanya de Sant Miquel és plenament vigent. En canvi, en aquest mateix fòrum no es va concloure si cal o no una intervenció silvícola en aquesta muntanya pública. La petició d'una figura de protecció de la muntanya de Sant Miquel la van formular els representants de les entitats ecologistes Associació per a l'Estudi i Millora dels Salmònids-Rius amb Vida, l'Agrupació Naturalista de Girona, l'Associació Arç, el Grup de Defensa de la Natura i el Grup de Defensa del Ter.