Entre el tancament i el trasllat
Uns vivers de Pontós han decidit marxar per les obres i una casa de colònies de Borrassà ha presentat a l'Estat un projecte per reubicar les instal·lacions de gairebé un milió d'euros
Conviure amb obres sempre és complicat, però el pas del TAV a l'Alt Empordà ha provocat que, a banda de les dificultats més o menys habituals, hi hagi una sèrie de propietaris de negocis que hagin vist afectada la seva activitat perquè la via els passarà a tocar. El mes de gener de l'any passat els convocaven per signar les expropiacions i en aquell moment es van assabentar de l'afectació que els provocaria la infraestructura. Però no ha estat fins un any després quan han començat a viure-ho en primera persona.
És el cas d'uns vivers de Pontós, que estan situats just a la sortida de Bàscara i que tenen les obres a tocar. De fet, les feines per construir la via del TAV faran que la nau que tenen a Pontós se'n vagi a terra i s'hagin de traslladar. Tot i que en un primer moment s'havia plantejat que l'empresa es quedés a l'Alt Empordà, finalment els vivers se n'aniran a Sant Boi de Llobregat. Així ho van confirmar fonts consultades de l'empresa, tot i que els seus responsables han evitat fer declaracions sobre la qüestió.
També una fàbrica de pinso de Garrigàs –que està ubicada entre la carretera nacional i l'autopista– ha quedat literalment envoltada per les obres i això provoca molèsties pel que fa a l'accés dels camions de l'empresa com també dificultats a l'hora de futures ampliacions. Segons va explicar en Josep, responsable de l'empresa, s'està negociant amb l'Estat i tot apunta que s'acabarà solucionant, diu. En el mateix sentit, l'alcalde de Garrigàs, Josep Masoliver, diu que l'Ajuntament treballa juntament amb l'empresa per trobar-hi solucions.
Les obres avancen molt ràpidament de Bàscara a Garrigàs, però en altres punts com a Borrassà gairebé no han començat. Això beneficia els responsables de la casa de colònies les Orenetes, que tenen el compromís d'Adif de no entrar a la propietat fins al setembre. Segons en Pere i la Irene, els amos de la casa, això els permetrà treballar amb normalitat a l'estiu. A més, estan negociant amb l'Estat les reformes que necessitaran les instal·lacions de Borrassà per continuar funcionant quan el tren entri en funcionament. Segons van explicar, el ministeri els va demanar que fessin un projecte d'obra per passar tota l'activitat de la casa a l'altre costat, ja que el tren passarà per on ara hi ha el jardí –a la imatge–. Els propietaris valoren el projecte en gairebé un milió d'euros i estan a l'espera que l'Estat ho aprovi, ja que és qui ho hauria de pagar. Les obres suposaran traslladar la piscina, les quadres dels animals, el jardí i la construcció d'un mur per evitar sorolls.
També a Vilafant hi ha dues cases i dues empreses que hauran d'anar a terra, però no serà fins d'aquí a un any aproximadament. Les cases estan situades al sector de l'Arengada Nord i les empreses són entre la carretera d'Olot i el camí vell de Vilatenim.