Medi ambient

L'ajuntament de Banyeres de Mariola presenta un recurs contra la destrucció dels assuts

El desconeixement del projecte i la protecció de la flora i fauna figuren en els motius adduïts

L'Ajuntament de Banyeres de Mariola ha presentat davant la secretària d'Estat de Canvi Climàtic, emmarcada dins del Ministeri de Medi Ambient, un recurs de reposició en contra de la destrucció de cinc assuts en el riu Vinalopó prevista en el projecte “Millora de la connectivitat longitudinal i restauració del tram alt del riu Vinalopó” , el qual ha estat motiu de denuncia per part del Col·lectiu Serrella.

Les al·legacions presentades per l'Ajuntament fan referència a que no s'ha aplicat de forma correcta el procés de participació ciutadana per donar a conèixer el projecte, segons establix la normativa vigent, i més tenint en compte l'envergadura del mateix que suposa una intervenció al llarg de 16 km del curs del riu Vinalopó pel que el document d'avaluació d'impacte ambiental d'aquest projecte hauria d'haver-se sotmés a exposició pública, segons s'indica en la normativa estatal i autonòmica vigent.

Altre motiu esgrimit per a la presentació del recurs és que dins l'àrea del projecte es troba una zona LIC (Lloc d'Interés Comunitari) i també d'una ZEPA (Zona d'Especial Protecció de les Aus), pel que la realització de l'estudi d'impacte ambiental de l'esmentat projecte ha de ser obligatori.

L'ajuntament banyerenc considera molt significatiu el reduït nombre d'informes sol·licitats a entitats ciutadanes i associacions ecologistes, en concret, a només dues. Per últim, addueix que en el terme municipal de Banyeres de Mariola es troben inventariats el molí Sol i el molí l'Ombria com Béns Immobles d'Interés Etnològic. D'altra banda, s'està elaborant un procés de restauració de tot el procés hidràulic del molí l'Ombria, i actualment s'està condicionant la denominada “Ruta dels Molins”, pel que «per aquests motius és imprescindible el manteniment de l'assut de la font del Sapo en les condicions actuals».

Qüestió de despatx

E.Castellano

No es la primera vegada, i tampoc no serà la darrera, que un projecte estimat i tingut en compte per la ciutadania d'algun llogaret en concret, resulta fulminat pel traçat d'alguna via de comunicació, d'algun mitjà de transport i d'alguna infraestructura que ha estat considerada de certa importància.

Als despatxos de Madrid, es treballa sobre mapes i, sovint, no es té en compte el valor cultural, social, econòmic o tradicional d'un indret en concret. Allà tiren pel camí del mig i no es té en compte cap altra consideració.

És per això que, les organitzacions ciutadanes, han d'estar molt a l'aguait i procurar treballar coordinadament amb les institucions i les administracions locals o autonòmiques, perquè siga posat en valor aquest o aquell altre paratge. Coses dels que tiren le línies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.