Veïns de Cornellà i Palol s'organitzen per evitar que es planifiqui una zona industrial

El projecte del pla comarcal la preveu entre Santa Llogaia i la Banyeta

Si la setmana passada va ser el sindicat Unió de Pagesos qui va posar el crit al cel per aquest tema, ara són els veïns de la zona mateix els que es mouen per evitar un polígon que, segons el seu parer, causarà un greu perjudici al territori des dels punts de vista social, econòmic i mediambiental. Els afectats alerten que rere l'eufemisme de «zona de potencial interès estratègic» s'hi amaga un polígon on hi anirien a parar les indústries més molestes, i expressen la seva perplexitat pel fet que en el mateix projecte del PDU es diu que cal protegir aquella zona perquè és de gran qualitat agronòmica. Així mateix fan notar que actualment aquestes terres són sòl no urbanitzable de protecció agrícola, una qualificació que cap dels dos ajuntaments ha demanat que es modifiqui. I concreten que es farà una al·legació perquè es mantingui aquella qualificació.

Un altre emplaçament

D'alternativa, proposen que, «si realment existeix la necessitat de crear un polígon industrial comarcal», que es busqui un altre emplaçament. El lloc adient seria «un indret deshabitat, de terres de baixa qualitat agronòmica, en un entorn aspre i potser ja degradat, que paisatgísticament presenti menors valors visuals i perspectives més reduïdes».

Una part dels mobilitzats, que asseguren que tenen el vistiplau dels ajuntaments, van oferir ahir una roda de premsa per denunciar el cas. El president de la plataforma, Lluís Martínez, va reclamar de les administracions respecte pel sector de la pagesia i el món rural. «Fa la impressió –va manifestar Martínez– que hi ha uns ciutadans de primera, que són els que viuen a les ciutats, i uns altres de segona, que som els que habitem als nuclis rurals.»

CiU s'oposa als plans directors

dani vilà

CiU s'oposa frontalment al model de planificació territorial que proposa la Generalitat. El diputat de CiU, Eudald Casadesús, retreu que els plans directors es facin «sense consens ni diàleg amb el territori». En aquesta línia, Casadesús també considera que l'actual planificació suposa «un atemptat amb l'autonomia dels municipis». Per tot plegat, la federació nacionalista considera que els plans previstos «promouen un model de desequilibri territorial» i critica que siguin «instruments molt intervencionistes».

En aquest sentit, es reclama al govern català que les bases de planejament general siguin aprovades pel Parlament amb una majoria qualificada per garantir una «visió de país». Casadesús alerta que, a més, l'opció del govern «és per a una Catalunya ciutat que perjudica les zones rurals i no els permet desenvolupar-se». Per CiU, el plans directors com els de Girona i el Pla de l'Estany s'han de retirar i no poden tirar endavant si no s'han executat prèviament els plans territorials de les comarques gironines seguint uns criteris adients amb les previsions futures del territori. La federació adverteix que si es produís un canvi de govern i CiU governés la Generalitat, es deixarien sense vigència aquests plans. Casadesús tampoc veu que «sigui un projecte de govern, sinó de la conselleria del PTOP».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.