Veïns de les Roquetes demanen la ressituació de dues antenes de telefonia mòbil als afores del nucli
Les instal·lacions estan creant efectes negatius en la salut, segons els ciutadans
Les antenes estan instal·lades en un edifici del carrer del Cid Campeador des de fa uns tretze anys i, al carrer Velázquez, des de fa uns vuit anys. A la zona del voltant, que agrupa sis carrers, els veïns han detectat 37 casos de càncer, una xifra massa elevada, segons els ciutadans. Altres molèsties com ara mals de cap i dolor als ossos i un deteriorament de la salut en general podrien estar relacionats amb les antenes, segons els afectats. Els ciutadans pensen que el barri està patint ara les conseqüències a llarg termini de la instal·lació de les antenes.
«Aquestes antenes fan un soroll horrible, que se sent sobretot a la nit», explica Maribel Lucas, una veïna de les Roquetes que té davant de casa seva una antena de telefonia mòbil. Els veïns reclamen a l'Ajuntament que obligui les empreses propietàries de les instal·lacions a traslladar-les als afores de les Roquetes, lluny dels nuclis de població. Actualment, les antenes són a pocs metres d'una ludoteca i massa a prop de centres escolars, segons els afectats, que recorden que la Generalitat «aconsella que en aquests casos no hi hagi una distància menor als 100 metres». De fet, els veïns destaquen que Sant Pere de Ribes disposa d'un pla per normalitzar i regular les instal·lacions de telefonia mòbil; aquest pla determina que les noves instal·lacions han d'estar situades a l'edifici institucional i al polígon industrial Vilanoveta.
«Sense control»
A diferència de Vilanova, Sitges i Cubelles, Sant Pere de Ribes no té cap estació de la Generalitat per mesurar les emissions electromagnètiques de les antenes de telefonia mòbil. Les instal·lacions, per tant, «funcionen sense control», segons els veïns, i «no tenen cap tipus de permís, ni de llicència d'activitat ni mediambiental», segons Jaume Córdoba, un altre dels afectats.
Els ciutadans també recorden que la Unió Europea s'ha mostrat més restrictiva pel que fa a les distàncies que ha de respectar la instal·lació d'antenes; de fet, el Parlament Europeu va aprovar, el 2 d'abril, una resolució en què es reconeix que aquest tipus de tecnologia emet camps electromagnètics que «poden produir efectes adversos per a la salut humana».
En menys d'un mes, els ciutadans han recollit 2.000 signatures per demanar el canvi de situació de les antenes, en un ambient de «preocupació». Els veïns han demanat una entrevista amb l'alcalde, Josep Antoni Blanco, i amb altres regidors del govern, però encara no han rebut cap resposta. La falta d'informació és una de les crítiques dels ciutadans, que asseguren que el tema de les antenes «és un tabú» al municipi. Els veïns no descarten mobilitzacions per aconseguir el trasllat de les instal·lacions. «Si hem de fer soroll, el farem, però les antenes han de sortir d'aquí», diu Jaume Córdoba.