Medi ambient

La contra

Simbiosi de natura i modernisme

Les cases modernistes de Les Arenes ofereixen una mostra de l'originalitat arquitectònica de l'inici del segle XX al peu del parc natural de Sant Llorenç del Munt i a tocar de la zona d'esbarjo

El modernisme català va ser un moviment arquitectònic tan influent que va repartir el seu llegat per tot tipus d'escenaris. Un dels més inversemblants és a l'actual nucli residencial de Les Arenes, avançada la carretera de Castellar del Vallès a Sant Llorenç Savall, en una zona més coneguda pel seu atractiu natural, i per les rutes a peu que ofereix, que per una altra cosa. Just al peu del parc natural de Sant Llorenç del Munt, Les Arenes té una de les zones d'esbarjo més concorregudes de l'àmbit, freqüentada cada cap de setmana per nombroses persones que no sempre són conscients de la proximitat del pintoresc patrimoni cultural que hi ha tan sols uns metres més enllà.

Des d'aquest estiu, l'accés a les cases modernistes de Les Arenes és ostensiblement més senzill, s'ha facilitat no només el pas dels que vulguin descobrir la que diuen que és “la urbanització més antiga d'Espanya”, sinó també dels habitants amb els seus vehicles. L'Ajuntament de Castellar va destinar 35.000 euros del fons estatal per a l'ocupació i la sostenibilitat local (FEOSL) a adequar uns 500 metres del camí principal –que estava molt deteriorat–, així com també a instal·lar uns senyals d'interpretació d'estil rústic que permeten fer una observació autoguiada dels elements patrimonials. D'aquesta manera, edificacions com la torre del Bolet, can Barceló, la casa de la família Samaranch o la torre del dipòsit d'aigua han passat a ser fàcilment identificables, a la vegada que incorporen informació bàsica, a l'abast de tothom, sobre la seva història.

“És l'únic nucli habitat de Castellar que no està asfaltat”, explica el regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, Aleix Canalís. Les Arenes pràcticament no ha canviat des del seu origen, a l'inici del segle XX, per bé que durant la Guerra Civil va aixoplugar moltes famílies de refugiats provinents de Madrid; i l'antic hostal –en servei la dècada de 1930–, entre 1941 i 1958, va ser l'allotjament dels Joves d'Acció Catòlica. La casa de la família Samaranch va ser la primera a edificar-se al nucli, l'any 1916 –sense comptar-hi l'antiga masia de can Barceló, que era anterior–, seguida per les cases de la família Romaguera Casanovas –construïda per un deixeble d'Antoni Gaudí– i de la família Esteve. Totes dues, datades de 1921. En l'actualitat, al marge d'acollir diversos habitants permanents i temporals, Les Arenes també és la seu de la casa d'estiueig d'un convent de monges.

Més endavant, ja en terme municipal de Sant Llorenç Savall, també es pot trobar una edificació paradigmàtica del modernisme, el Marquet de les Roques, que va ser la residència d'estiu del poeta Joan Oliver. Tot plegat, ingredients més que suficients per comprovar la simbiosi perfecta entre natura i modernisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.