Infraestructures
Del mar a la muntanya
L'estació de bombament a Sant Joan Despí també permetrà portar aigua de la dessalinitzadora del Prat a les comarques del Vallès, l'Anoia, el Baix Llobregat i el Garraf en cas de necessitat
L'abril del 2011 entrarà en funcionament la canonada de Collserola, que permetrà reduir el cabal d'aigua que ara arriba del Ter
L'estació de bombament, inaugurada divendres pel conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, permetrà portar aigua procedent de la dessalinitzadora a tota l'àrea metropolitana en cas de sequera o en episodis de pluges torrencials que puguin deixar inutilitzada alguna estació potabilitzadora, com ara la de la planta del Llobregat, situada a Abrera. L'entrada en funcionament de la dessalinitzadora del Prat, el novembre del 2009, va permetre portar aigua de mar fins a la planta distribuïdora de Fontsanta, a Sant Joan Despí, i allà, barrejada amb aigua del riu Llobregat, proveeix el sector oest del Barcelonès. Ara la nova estació de bombament a Fontsanta permetrà impulsar l'aigua de la dessalinitzadora cap a l'estació d'Abrera, on, en cas de necessitat, es podrà barrejar amb l'aigua que prové del riu Llobregat i abastir, a més del sector oest del Barcelonès, les comarques del Vallès Occidental, el Baix Llobregat i algun municipi de l'Anoia. De moment, la planta dessalinitzadora funciona a la potència mínima de producció, perquè els rius baixen plens. Cada dia produeix uns 16,4 milions de litres, però tot i que són molts, cal tenir en compte que la planta pot arribar a produir 163 milions al dia, a la màxima potència.
A partir de l'abril del 2011, també entrarà en funcionament la canonada que travessa Collserola i que ha de sevir per connectar les estacions distribuïdores d'aigua de Fontsanta, a Sant Joan Despí, i Trinitat, a Barcelona. Amb la canonada feta –s'han construït 8 dels 12 quilòmetres que té de recorregut–, l'aigua procedent de la dessalinitzadora també es podrà enviar cap al sector nord-est, és a dir, cap al Barcelonès, el Vallès Oriental i el Maresme, la qual cosa permetrà reduir el cabal del Ter que ara serveix per abastir aquestes comarques. Aquestes infraestructures permetran flexibilitzar el sistema Ter-Llobregat i reconduir, segons les necessitats, l'aigua que prové del riu Llobregat, que arriba a l'estació d'Abrera; la del Ter, a la planta de Cardedeu, i ara la del mar, que produeix la dessalinitzadora del Prat. “Les noves infraestructures permeten relligar tota la xarxa i formen part d'un pla de gestió en què totes les fonts són aprofitables”, destacava Baltasar en referència al pla aprovat abans-d'ahir per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Un pla en què tota l'aigua compta, ja sigui de rius, de dessalinitzadora, d'aqüífers o reutilitzada, segons recordava el conseller, que descarta el transvasament del Roine que reclama CiU.
La nova estació de bombament disposa de tres bombes amb una capacitat de 4 metres cúbics per segon. Un element que destaca dins el recinte de l'estació és una torre de 40 metres d'alçària que permet absorbir els augments de pressió de les canonades. A la façana sud de la torre s'han instal·lat plaques fotovoltaiques que subministraran energia per a l'enllumenat de la torre. El cost de l'estació de bombament és de 26,9 milions d'euros, el 57% dels quals ha estat sufragat per la Unió Europea. A l'acte d'inauguració de divendres, també va assistir-hi l'alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, que va recordar que infraestructures com aquesta serviran perquè no tornin a succeir episodis dramàtics com els que va provocar la sequera de fa dos anys a tot el país. Acompanyant Baltasar i Poveda, hi havia Mark Jeffrey, responsable de planificació de la representació de la Comissió Europea, com a administració que ha sufragat part del cost de l'obra.
Un paquet de 600 milions d'euros
L'estació de bombament forma part del conjunt d'obres per millorar la garantia d'aigua a l'àrea metropolitana i que també inclou la canonada entre Fontsanta i Trinitat (220 milions), la dessalinitzadora (230 milions), l'ampliació de l'estació d'Abrera (75 milions), una canonada per millorar el subministrament cap al Prat (31 milions) i una planta d'osmosi inversa per millorar la qualitat de l'aigua a la planta de Sant Joan Despí (57 milions).