El projecte de la dessalinitzadora de Cunit reobre el debat sobre la interconnexió

El govern nega haver-la previst, encara que les canonades de subministrament al CAT i a l'ATLL siguin bidireccionals

El govern es limita a negar amb rotunditat que hagi previst la interconnexió, més enllà de les característiques tècniques del projecte, que podria sortir a exposició pública durant el mes de maig. L'avantprojecte de la dessalinitzadora ja avançava que l'equipament aportaria aigua tant al sistema CAT com a l'ATLL, en funció de les necessitats –l'àrea metropolitana és la que va veure de més a prop el risc de mancança durant la sequera i la que acostuma a entrar en crisi quan no s'arriba a la mitjana als pantans de les seves conques–, però el govern sempre havia dit que s'instal·larien dos bombaments independents i que, per tant, no hi hauria interconnexió ni, en conseqüència, allargament del minitransvasament. Aleshores, per què les dues canonades previstes per injectar aigua, tant cap al nord com cap al sud, han de ser bidireccionals? Els dos delegats de Medi Ambient al Camp i a l'Ebre, Josep Lluís Pau i Víctor Gimeno, respectivament, van insistir en una qüestió de voluntat política de no fer efectiva la interconnexió, però l'estira i arronsa amb els detractors de l'actual gestió hídrica està servit. «Desconec els detalls concrets; de tota manera, que pugui portar aigua en els dos sentits no vol dir que es faci servir», va argumentar Pau, el qual va subratllar que, «legalment», si no es canvia la llei –tal com es va fer temporalment ara fa un any–, no es pot portar aigua de l'Ebre a Barcelona.

«Aleshores van modificar la llei per poder instal·lar el tub i ara ho faran a l'inrevés; primer col·locaran el tub i després canviaran la llei», va retreure'ls ahir el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs, que dóna per feta la interconnexió i acusa el tripartit de dur a terme totes les operacions transvasistes previstes en el pla B del PP, concebut per si fallava «el gran transvasament» de l'Ebre avortat per la mobilització popular i el canvi de govern a Madrid.

Víctor Gimeno, per la seva banda, va assegurar que la dessalinitzadora de Cunit no contempla la interconnexió, que només seria possible si els dos tubs divergents que distribuirien l'aigua procedent de la dessalinitzadora estessin connectats entre ells, «cosa que no contempla el projecte que hem definit», va insistir. La resposta de la PDE també és contundent en aquest sentit: «Tècnicament, preveure dos tubs i dos bombaments separats per uns pocs metres és una estupidesa que no ens hem cregut mai.»

La dessalinitzadora podria entrar en servei en el curs del 2011, segons els càlculs actuals del govern, un any més tard del que estava previst.

LES FRASES

JOSEP LLUÍS PAU
delegat medi ambient al camp
«Al marge de si les canonades són o no bidireccionals, el que importa és que aquest govern no ha canviat d'estratègia ni portarà aigua de l'Ebre més enllà de Cunit»
MANOLO TOMÀS
PORTAVEU DE LA PDE
«El tripartit està culminant el famós passeig militar d'Arias Cañete, amb el Xerta-Sénia i el Segarra-Garrigues, amb els pous de Vinallop i ara, amb la planta de Cunit»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.