Tot va començar aquí

L'origen de l'energia eòlica a l'Estat espanyol és a les comarques gironines. Ara fa 25 anys que es va estrenar el primer aerogenerador a Vilopriu, i el primer parc eòlic a Garriguella

Catalunya s'ha quedat enrere en la investigació i desenvolupament de l'energia eòlica i en la fabricació d'aerogeneradors i maquinària d'un àmbit que cada vegada té més pes en el sector energètic. Tot i que remunta –la instal·lació a Barcelona de la filial d'energia eòlica d'Alstom n'és un exemple–, altres zones, com ara Navarra, s'han erigit en referents mundials en aquest camp. Tot i això, els pioners de l'energia eòlica a l'Estat espanyol van ser catalans, i els primers experiments es van desenvolupar a les comarques gironines, ara fa 25 anys. A Vilopriu, el 10 de març del 1984 la cooperativa Ecotècnia posava en marxa el primer molí de vent de Catalunya, i un dels quatre primers de l'Estat espanyol. El de Vilopriu, però, va ser el primer a ser rendible, amb una potència de 15 quilowatts, i unes pales de 12 metres de diàmetre de rotor. La inauguració va acabar amb un dinar amb més de 500 persones.

Encara no un mes més tard, el 9 d'abril, Enher i la Generalitat inauguraven el primer parc eòlic estatal, a Garriguella. El parc estava format per cinc aerogeneradors amb una potència de 24 quilowatts cadascun, que podien abastir 60 famílies. Dels dos projectes, no en queda cap rastre físic al territori, com en el cas del parc del Pení de Roses, amb sis molins que van funcionar entre el 1990 i el 2007.

El futur, parcs marins?

De les energies denominades «netes», l'eòlica és la que més ha evolucionat i la que proporciona un major rendiment, molt superior per exemple a l'energia solar. Si bé la tecnologia continua avançant, un dels punts en què encara queda més recorregut és en l'emplaçament dels parcs eòlics, que s'encaminen cada vegada més cap al mar. Als països nòrdics ja tenen una àmplia experiència en aquest sentit, i recentment el govern espanyol ha elaborat un mapa on cataloga les zones aptes per a la instal·lació d'aquests parcs, seguint criteris mediambientals, de manera que no es puguin posar en espais protegits. A la Costa Brava, el cap de Creus és l'única gran zona exclosa, si bé la resta del litoral es considera apte però amb condicionants.

Pel que fa als objectius que s'ha marcat la Generalitat referents a la generació d'energia eòlica, l'actual pla d'energia de Catalunya preveu com a objectiu arribar als 3.500 megawatts de potència instal·lada el 2015. Actualment, però, només hi ha disponibles 420 megawatts, si bé amb la quantitat de projectes en marxa aquesta xifra es multiplicarà progressivament. A més, es redacta un nou decret per simplificar la tramitació dels projectes i accelerar la construcció de parc eòlics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.