les borges blanques
Ressaca urbanística a les Borges Blanques
Una sentència obliga el consistori a indemnitzar Construccions Riera per haver anul·lat un conveni que el mateix jutge qualifica de “‘pelotazo' urbanístic”
L'esclat de la bombolla immobiliària encara reparteix, a tort i a dret, víctimes. Una sentència judicial ha condemnat l'Ajuntament de les Borges Blanques a pagar 1,4 milions a Augusta Desenvolupament (antiga Construccions Riera, en suspensió de pagaments des del gener del 2009 amb un passiu de 28,5 milions). Una suma enorme per a un municipi de la mida de les Borges, que de moment hi ha presentat un recurs.
La història ve de lluny. El 2005 l'anterior equip de govern (CiU i independents) va requalificar l'edifici de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil, declarada equipament pels seus antecessors al govern, d'ERC, i va signar un conveni amb Construccions Riera que permetia a la constructora aixecar dues plantes d'habitatges i deixava els baixos a l'Ajuntament perquè s'hi pogués fer un nou CAP.
El projecte va provocar l'aparició d'una plataforma en contra i, des de l'oposició, Esquerra va presentar un contenciós administratiu perquè “era una operació especulativa, que contravenia a la llei de contractació (no es va fer concurs públic) i sols afavoria el constructor”, ha explicat l'actual alcalde, Miquel Àngel Estradé (ERC). El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya també va estimar-ho així i el 2008 va declarar el conveni nul de ple dret. Construccions Riera s'havia fet càrrec de l'enderroc de la caserna i havia construït els fonaments del futur bloc d'habitatges, així que va presentar una demanda contra l'Ajuntament. Fa pocs dies, el jutjat contenciós administratiu número 1 de Lleida li va donar la raó i obliga el consistori a pagar els 1,4 milions. Alhora torna a l'Ajuntament la propietat del solar i anul·la les permutes incloses en el conveni. El jutge considera aquell conveni un “pelotazo urbanístic” i una “maniobra tèrbola”.
L'actual govern municipal ha presentat un recurs contra la sentència i entén que l'espai de la caserna s'ha de retornar al poble tal com estava, cosa que tindria un preu de dos milions d'euros que es reclamen a la constructora. Probablement passaran mesos i fins i tot algun any abans que el jutjat ho resolgui.
Des de CiU, l'alcaldessa anterior, Carme Benet, continua defensant la decisió d'aprovar un conveni considerat il·legal pels tribunals. “De convenis com aquests se n'han signat 50.000 en tots els ajuntaments. Evidentment, el tornaríem a fer”. A Benet li sembla “gratuït i estrany” que el jutge qualifiqui tot l'afer de “pelotazo urbanístic”. Carme Benet també ha defensat Construccions Riera, que ha qualificat com una “de les constructores ara mateix més solvents del país”.
Polígon inexistent
La relació de l'anterior equip de govern amb Construccions Riera no s'acaba aquí. Aquesta constructora es va aliar amb la promotora Proinosa i amb Tau Icesa per crear una societat anomenada Borges Park. Proinosa és la principal empresa implicada en el cas de corrupció urbanística de Santa Coloma de Gramenet –conegut com el cas Pretòria– i el seu propietari, Josep Ingla, va ingressar a la presó per ordre de l'Audiencia Nacional. Molt tocada per aquest cas, el setembre passat l'empresa també va fer suspensió de pagaments.
L'anterior equip de govern va atorgar a Borges Park l'exclusivitat del sòl industrial d'aquella zona, uns 400.000 metres quadrats de conreus i descampats. I la societat va aconseguir que els propietaris dels terrenys del futur polígon signessin opcions de compra per valor de 2,5 euros el metre quadrat i les traspassessin a la societat. El polígon, conegut com a Vaca-roja, estava destinat a fer-hi un gran centre comercial, al peu de l'accés de l'autopista A-2, per vendre cotxes i atraure clients de tota la demarcació de Lleida i Saragossa. En pocs mesos, el metre quadrat es venia per 18 euros a les hipotètiques empreses interessades a instal·lar-s'hi.
Ara bé, Borges Park no ha urbanitzat encara el sòl, que continua sent un paisatge de camps, tot i que la tramitació urbanística continua endavant. Precisament, la comissió d'Urbanisme de Lleida hi ha donat el vistiplau aquesta setmana. Benet acusa l'actual alcalde de “lentitud en les tramitacions, perquè ERC mai no ha volgut aquest polígon. Si no s'executa l'obra, és per culpa d'ells”. Miquel A. Estradé considera el projecte de Vaca-roja una simple “operació especulativa” per aconseguir el sòl, amb el concurs de l'anterior equip de govern.