medi ambient
La pèrdua d'aigua dolça serà el gran risc del parc natural del Baix Ter
L'Associació de Naturalistes de Girona ha analitzat com pot afectar el canvi climàtic el parc natural
Proposa dues rutes per comprovar-ho en el terreny
L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) ha dissenyat dos itineraris pel Baix Ter per descobrir els efectes que tindrà el canvi climàtic en els hàbitats del país. Les rutes seran guiades avui i diumenge vinent al matí, amb el traçat nord de 18 quilòmetres i el sud de 26 respectivament, però es poden consultar també a la pàgina web de l'entitat i baixar els traçats i les explicacions.
Es visiten sobretot espais d'aiguamolls del Baix Ter, com ara els estanys de Boada i de Pals, la Fonollera o les basses d'en Coll, i també altres zones com ara el Montgrí, el Ter o les dunes. En totes aquestes zones l'ANG ha dissenyat una explicació sobre com les pot afectar el canvi climàtic si s'acaba produint amb els paràmetres que avui dia preveu el món científic. La pujada del nivell del mar, la reducció de les precipitacions i l'augment de la temperatura poden afectar sobretot el volum d'aigua dolça que hi ha avui dia arran de costa, i obligar molts dels ecosistemes aquàtics d'arran de mar a retrocedir cap a l'interior. També alerta que com que hi ha menys aigua hi pot haver una sobreexplotació del recurs des del punt de vista agrícola que influenciï la presència, el creixement i la relació entre espècies.
Zona per zona
El perill que tenen els estanys interiors, com ara el de Boada, és la reducció de dimensions i de la qualitat de l'aigua, mentre que en llacunes costaneres com ara les basses d'en Coll l'augment del nivell del mar pot afavorir una major salinitat que acabi provocant un canvi de les espècies que hi viuen, com també a les closes de la Fonollera. Els arrossars també poden experimentar un gran retrocés perquè la manca d'aigua els pot fer inviables, i la supervivència de les dunes depèn en gran manera dels usos a primera línia de costa. Si la sorra es pot enretirar a mesura que pugi el mar es mantindrà l'hàbitat; si topa per exemple amb construccions, es perdran. Del Montgrí, els endemismes del massís són els que poden ser més amenaçats pels canvis climatològics.