Medi ambient

MEDI AMBIENT

El Vallès Occidental vol crear un clúster de gestió de residus

CAPACITAT El Consorci Comarcal creu que el territori té “condicions, experiència i instal·lacions” per ser referència a Europa CANDIDATURA Demanarà amb el Maresme ser la seu del Centre d'Innovació i Tecnologies estatal (CITREM)

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental no vol que el centre d'interpretació de la matèria, que ha d'anar al costat del Centre de Tractament de Residus (CTR) de Vacarisses, quedi limitat a l'àmbit de la divulgació. Segons va anunciar ahir el president de l'organisme, Juan Carlos Sánchez, l'objectiu és que la comarca “també sigui un referent de la innovació” i, per aquest motiu, demana a la Generalitat la creació d'un clúster d'empreses que es dediqui al tractament de les deixalles: “Tenim les condicions, l'experiència i les instal·lacions”, va destacar Sánchez, que també va recordar el potencial universitari de la zona i la quantitat d'empreses que s'han creat recentment i que s'estan dedicant amb èxit a aquest camp.

“El Vallès Occidental i l'àrea metropolitana de Barcelona tenim capacitat per ser referents, com a mínim, al Mediterrani i el sud d'Europa en matèria de gestió de residus”, va afegir Sánchez, que veu bàsica la possibilitat de treure més rendiment als temes energètics: “No fa tants anys érem nosaltres els que havíem d'anar a veure com es feien les coses a Suècia, Alemanya o Àustria i havíem d'anar a comprar la tecnologia a fora. Ara Catalunya pot tenir aquesta marca, com també ho pot fer en el camp de l'aigua, i tot donant entrada a les empreses i les universitats és on hi ha el valor afegit.”

Aposta pel CITREM

En aquesta mateixa línia, Sánchez va anunciar la intenció de presentar amb el Maresme una candidatura conjunta per acollir el Centre d'Innovació i Tecnologies dels Residus Municipals (CITREM), que és d'abast estatal. “La Fundació Fòrum Ambiental està buscant un àmbit i nosaltres tenim les instal·lacions ideals per a la investigació. Hi ha l'abocador clausurat de Coll Cardús per al comportament dels gasos; les bales de l'argilera Helena; la planta de tractament orgànic de Can Barba; i la incineradora de Mataró, que per això anem de la mà”, va dir el president del consorci. En aquest cas, Sánchez també veu la viabilitat econòmica molt clara, ja que “la presència d'investigadors i tècnics reconeguts a Vacarisses s'acabaria plasmant en patents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.