Medi ambient
Guardes del paisatge
La Iaeden compleix trenta anys amb un bagatge que la situa entre les entitats ecologistes de referència del país
Després de tres dècades encara ha d'esmerçar la major part dels esforços a combatre les agressions al patrimoni natural de l'Alt Empordà
Ha iniciat una campanya per atraure més socis
La Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (Iaeden) compleix aquest any el seu trenta aniversari i certifica una fulla de serveis en la protecció del medi ambient i en la promoció de la natura, que la situen entre els referents de les entitats ecologistes més importants del país. De fet, és la segona en antiguitat, només superada per Depana. Han passat tres dècades des de la seva creació, l'any 1980, i tot i que es podria pensar que en un país normalitzat l'única funció de la Iaeden ara seria la lúdica i la de divulgació, sobre la seva taula continuen acumulant-se els expedients de projectes que atempten contra el medi natural de la comarca, especialment la MAT, els parcs eòlics i les infraestructures previstes en el pla director de la comarca. La lluita judicial i social contra aquestes agressions es va encomanar a la plataforma Salvem l'Empordà, creada l'estiu del 2002. Precisament la despesa que suposen els nombrosos litigis plantejats obliguen a buscar més col·laboració econòmica. Per això la Iaeden ha iniciat una campanya per ampliar el nombre de socis, que se situa al voltant de 500. Tot i que en els darrers cinc anys aquest nombre s'ha incrementat un 25%, des de l'entitat es considera que és insuficient per cobrir les despeses anuals i costos judicials, sense dependre de subvencions públiques. Per fer-ho caldria situar-se a la ratlla del miler de socis. Fer-se soci té la recompensa d'un gravat de l'artista Sebi Subirós que es regala als nous associats i als socis que n'aportin un de nou. Les quotes anuals són: menors de 25 anys, 15 euros; soci numerari, 35 euros; soci familiar, 45 euros; soci protector, 70 euros, i jubilat, 10 euros.
La feina de la Iaeden, però, no es limita a combatre les amenaces, encara que aquesta és la més visible mediàticament, sinó que des de l'inici han portat a terme una diversificació d'activitats per donar a conèixer el patrimoni natural (cursos, xerrades, sortides...) i per promoure l'educació ambiental. També fa un treball amb els infants, a través del grup d'esplai (GENI) que organitza acampades de natura. Ara s'està gestant un nou grup de joves d'entre 12 i 15 anys.
La fundació de l'entitat s'ha de vincular amb el pòsit sorgit a l'Alt Empordà en la campanya de la defensa dels Aiguamolls, a la dècada dels setanta. La major part dels activistes, liderats per Jordi Sargatal, van decidir fundar l'entitat, de la qual ell va ser el primer president. I la declaració de Parc Natural dels Aiguamolls va obrir al camí a altres campanyes impulsades per la Iaeden que també van acabar bé. Es tracta de la protecció de l'Albera (1986) i del cap de Creus (1998). Precisament l'entitat va celebrar el desè aniversari iniciant les mobilitzacions per la protecció del cap de Creus i es va aprofitar la festa d'aniversari per recollir les primeres 126 firmes demanant la declaració del parc natural, xifra que al cap d'uns mesos va arribar fins a les 12.000. La celebració dels vint-i-cinc anys també va coincidir amb una altra de les grans victòries de l'entitat com va ser la demolició de l'estructura de Fluvianàutic, a Sant Pere Pescador, el febrer del 2005 i considerat com un dels símbols de l'especulació urbanística. A la fulla de serveis de l'entitat també hi ha l'impuls al Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera i el Centre de Recuperació de Salvatgines dels Aiguamolls.