educació
la bisbal del penedès
La Bisbal obre la llar d'infants “més sostenible de la Unió Europea”
La instal·lació té una autonomia de la xarxa elèctrica convencional de 3 dies i mig
S'hi han col·locat 30 panells solars i 60 pous per captar l'energia del subsòl
“Un edifici que mira al futur”. Amb aquesta premissa es va dissenyar la nova llar d'infants de la Bisbal del Penedès que, segons va detallar ahir l'alcalde, Josep Maria Puigibet, s'ha guanyat l'etiqueta de ser “la més ecològica i sostenible de la Unió Europea”. Aquest equipament municipal té una superfície de 800 metres² i, actualment, hi ha cobertes 42 de les 80 places disponibles. A més, com que es pretén que la instal·lació tingui un llarg recorregut, l'Ajuntament la podria ampliar en un futur gràcies a uns terrenys adjacents que són de la seva propietat i que permetrien que hi hagués espai per a 120 nens.
Per tal d'integrar visualment aquest centre en el seu entorn paisatgístic, part dels murs exteriors són de pedra seca i a la teulada s'hi ha col·locat un sostre verd que es caracteritza per tenir un poder d'aïllament molt superior al d'una coberta tradicional, i on s' han plantat espècies mediterrànies de sotabosc, com ara sàlvia, romaní, farigola i espígol.
En cas de produir-se qualsevol imprevist, la llar d'infants gaudeix d'una independència energètica de tres dies i mig. La climatització de l'interior s'aconsegueix a partir de la captació de l'energia del subsòl, ja que s'han cavat 60 pous que tenen una profunditat de 30 metres –a aquesta fondària, a més, la temperatura de l'aigua es manté constant, i està entre els 15 i els 17 graus–. A banda, just al costat del centre s'hi han ubicat 30 panells solars per aconseguir energia fotovoltaica, que s'emmagatzema en 24 bateries.
Com que a l'estiu hi haurà un excedent d'energia perquè la llar d'infants estarà tancada per vacances, tot l'enllumenat de l'avinguda del Baix Penedès funcionarà amb el recurs fotovoltaic durant la nit. I, pel que fa a les aules, els llums són de tipus LED d'última generació i els seus sensors electrònics detecten en tot moment la llum ambiental que arriba de l'exterior. Així, encara que l'interruptor estigui obert, si durant el dia ja arriba prou llum el LED baixa automàticament d'intensitat, que puja a mesura que es fa fosc.
LA XIFRA
Aportació de 750.000 euros
La inversió econòmica que ha requerit aquest singular edifici ha ascendit a 1,5 milions d'euros. Segons l'alcalde de la Bisbal del Penedès, Josep Maria Puigibet, “el fet que aquesta construcció estigui concebuda amb criteris d'eficiència energètica no ha suposat un sobrecost important”, sinó que “és uns 300.000 euros més cara que una llar d'infants tradicional”. L'Ajuntament, a més, tan sols ha hagut de desembutxacar 500.000 euros, ja que l'empresa Codelfe Penedès ha fet una aportació de 750.000 –es tracta de la companyia que gestiona on anirà la nau logística de 42.000 m² que El Corte Inglés té previst situar en un nou polígon que es crearà al terme–. I els 300.000 euros restants han correspost a una dotació del Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC) de la Generalitat.