Una gravera de Torroella de Fluvià, premiada a Europa
S'ha guardonat l'empresa Àrids Curanta per restaurar la seva explotació en un llac amb vegetació de ribera
Fins no fa gaires anys, a l'alçada de Torroella de Fluvià, el riu formava un meandre. Això ocasionava inundacions als terrenys més propers i fins i tot al poble, i la Generalitat va decidir actuar-hi canalitzant el riu perquè passés recte en direcció a mar. L'ACA va començar el projecte el 1997 i l'empresa Àrids Curanta –situada just al costat del meandre– va obtenir el permís per extreure'n els recursos al·luvials. El 1999 va començar l'explotació amb un projecte de restauració, que ara està donant els seus fruits.
L'empresa va guanyar el 2009 el premi nacional de restauració de la Federació d'Àrids de l'Estat Espanyol i l'any passat van atorgar-li el guardó a la millor pràctica de restauració ambiental en la categoria de pimes, dins els premis europeus de desenvolupament sostenible.
El projecte consisteix en la creació d'un llac en bona part de l'espai que ocupa la gravera amb una illa central on s'accedirà amb un pont, i la plantació de vegetació autòctona i de bosc de ribera. Segons Joaquim Roca, gerent d'Àrids Curanta, “aquesta restauració integrada va ser un salt qualitatiu per al sector i, a més, vam fer la zona compatible amb la Xarxa Natura 2000, demostrant que les coses es poden fer bé”. De fet, quan tota l'explotació s'hagi acabat i el projecte estigui acabat, cap al 2014, a les 34 hectàrees que la formen hi haurà tres ambients recreats: el de llac natural, el de bosc de ribera i el de zona de graves, ja que es deixarà una part sense explotar perquè s'hi desenvolupi la biodiversitat pròpia d'aquests espais.
El llac s'omple de manera natural amb la capa freàtica del riu. Segons tots els controls que fan cada any, la seva construcció no ha afectat els pous propers i la qualitat de l'aigua és excel·lent.