medi ambient
Torroella, Gualta i Ullà s'obren al Ter després de millorar-ne l'entorn
S'ha actuat en els últims 9 quilòmetres del riu abans d'arribar al mar
S'hi han eliminat plantes al·lòctones i abocaments i s'hi han creat zones d'esbarjo
Torroella de Montgrí, Ullà i Gualta tornen a emmirallar-se en el riu Ter. Això ha estat possible després de les obres de millora que han dut a terme els tres municipis a l'espai fluvial del Ter al seu pas pels seus termes, que són els darrers nou quilòmetres que recorre el riu abans de desembocar al mar Mediterrani.
L'actuació, que ha executat la fundació privada Astres de Girona, que treballa amb persones discapacitades intel·lectualment, s'ha concretat en tres línies de treball: eliminació de la vegetació al·lòctona i plantació d'espècies autòctones, eliminació dels abocaments incontrolats i la millora de l'ús públic.
Segurament, l'acció més vistent del projecte, que ha tingut un cost de 300.000 euros, amb aportacions de la Diputació i de l'Obra Social de La Caixa, ha estat l'eliminació dels canyissars, ja que tapaven llargs trams del riu. Fins i tot, amb la seva eliminació, s'ha descobert una petita illa. A més, també s'hi han eliminat els arbres que tampoc són típics de la zona, com ara les acàcies, les robínies i els negundos. En lloc seu s'han plantat verns, àlbers i salzes, és a dir, s'ha decidit potenciar el bosc de ribera. Aquesta millora mediambiental ha anat acompanyada d'una altra acció important: l'eliminació dels abocaments incontrolats.
Però en aquest rentat de cara del riu Ter no es poden oblidar tampoc les millores per obrir-lo a la gent del territori i als visitants, com un atractiu turístic més de la zona. En aquest sentit, les accions han estat centrades a crear zones d'esbarjo. Així, als punts del riu més freqüentats, s'hi han habilitat zones amb taules, bancs i papereres. A més, s'han col·locat plafons informatius per sensibilitzar els usuaris de l'entorn on són. I s'han instal·lat punts d'observació a Gualta i Torroella de Montgrí perquè es pugui tenir una vista estratègica de l'espai. I, per seguretat, s'ha posat una barana a la resclosa d'Ullà, que és, més o menys, on començava l'actuació fins arribar a mar. La resclosa d'Ullà és del segle XVII i XVIII.