Infraestructures

mobilitat

La coordinadora proposa un carril bus a la C-32 i un peatge troncal a Montgat

El opositors al projecte de rondes del Maresme presenten demà el seu pla alternatiu

Es basa en el foment del transport públic en lloc del privat

La coordinadora d'entitats Preservem el Maresme fa mesos que diu no als projectes de la Ronda de Mataró i la Ronda del Maresme, planificades pel govern de la Generalitat. Però no únicament refusen la construcció de laterals a la C-32 entre Montgat i Mataró. Tenen un projecte alternatiu per millorar la mobilitat a la comarca i, també, pacificar la carretera N-II. Demà a dos quarts de vuit de la tarda, el presenten a la sala del Foment Mataroní.

“El govern proposa infraestructures per a les decisions actuals, però nosaltres apostem per donar serveis necessaris perquè els usuaris decideixin eficientment”, explica Albert Gragera, un dels membres de la comissió tècnica que ha redactat el pla alternatiu, que el consideren “un nou model de mobilitat”. L'aplicació d'aquest nou model està dividit en tres fases.

En la primera, d'execució més immediata, proposen l'ampliació de l'actual C-32, en dos carrils, que serien segregats i gestionables i es destinarien preferentment al desplaçament de transport públic i vehicles d'alta ocupació (VAO). Podrien ser reversibles de manera que, a primera hora del matí podrien portar el trànsit que entra a Barcelona i, al vespre, el que en surt. Tindrien accessos exclusius que es podrien regular amb barreres i panells informatius. “En moments determinats es podrien fer circular tot tipus de vehicles, però seria molt important que mai estiguessin congestionats”, diu Gragera. D'aquesta manera, el transport públic per carretera es potenciaria, guanyaria eficiència i captaria més usuaris. Un altre canvi important seria el trasllat de l'actual peatge troncal, situat ara al terme de Vilassar de Dalt, fins a Montgat, just abans de la bifurcació entre la C-32 i la B-20. “Estem d'acord amb els peatges com a element regulador de la mobilitat, però no amb finalitats financeres”, asseguren des de la coordinadora. Per això, aposten perquè els desplaçaments a dins de la comarca siguin gratuïts i que tan sols es gravi aquells usuaris que vulguin entrar o sortir de Barcelona amb vehicle privat.

Actuacions ferroviàries

Aquestes modificacions haurien d'anar acompanyades per l'aplicació del pla de millora de l servei de rodalies, que inclou el canvi de la senyalització, la creació d'apartadors per habilitar serveis semidirectes entre Mataró i Barcelona i el desdoblament de la via entre Arenys de Mar i Blanes. En la segona fase, la millora del servei ferroviari comportarà l'execució del tram de la línia orbital Mataró-Granollers, que obriria la possibilitat de crear un servei directe entre Barcelona i Mataró, travessant el Vallès, en 25 minuts. També, en la segona fase, es preveu la creació de la variant ferroviària de Mataró, soterrada, i que augmentaria fins a quatre el nombre d'estacions a la capital maresmenca. Un cop resolta la mobilitat, la tercera fase preveu la integració de l'actual N-II al territori amb una millora urbana que faciliti l'accessibilitat i la permeabilitat de la via i la carretera.

Segons Gragera, totes tres fases es podrien acabar al 2016, la mateixa data prevista per la construcció de les rondes, i tindrien un cost inferior per a les finances públiques. “La primera fase es podria executar amb els diners ja ingressats de l'Estat”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.